BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Del ut et knutetau til alle speiderne.
  2. Dersom dere ikke har øvd så mye på knuter tidligere, kan det være lurt å ha en gjennomgang av de ulike knutene i fortellingen om Knute-Knut og Stikke-Rikke på forhånd. 
  3. Mens du forteller historien skal speiderne knyte de ulike knutene og stikkene som blir nevnt. Det kan være lurt å stoppe litt opp etter at en knute blir nevnt sånn at alle får tid til å knyte alle knutene. 

Historien om Knute-Knut og Stikke-Rikke

Dette er historien om de to speiderne Knute-Knut og Stikke-Rikke. De er på fisketur med telt og sovepose. De våkner om morgenen og spiser havregrøt til frokost. De bestemmer seg for å la bagasjen ligge i teltet meds de går for å fiske. Knute-Knut binder derfor en båtmannsknop rundt sekken og soveposen slik at de ikke skal forsvinne.

Før de drar på fisketur vil Stikke-Rikke heise flagget i flaggstangen de har satt opp. Hun får derfor bruk for flaggstikk. Når flagget er oppe setter de seg i båten og drar på fisketur. Når de skal til å hive ut snøret, oppdager de at dette er for kort. Heldigvis har de to stumper som de binder sammen med en fiskeknute. Når de har fisket en stund får Stikke-Rikke en stor fisk. De bestemmer seg for at det er nok mat til dem begge, ror inn til land og fortøyer båten med et pålestikk. Fisken er så stor at ingen av dem klarer å bære den, men Knute-Knut kommer på noe lurt! Han knyter et tømmerstikk rundt fisken slik at de kan dra den etter seg i en snor.

Mens Knute-Knut og Stikke-Rikke tar seg en liten hvil før de skal steke fiske våkner de av en rar lyd. Det er en tyv som er kommet for å stjele fisken deres! Heldigvis klarer de sammen å fange tyven, og bruker et dobbelt halvstikk til å binde hendene hans og ringer politiet. Politet blir veldig glade, det er nemlig superskurken Fiske-Finn de har fanget. Dessverre har politiet bare med seg et tau som er for langt når de skal ta med seg tyven, men Stikke-Rikke hjelper dem og knyter et trompetstikk på tauet slik at det blir kortere.

Når ting har roet seg og Knute-Knut og Stikke-Rikke har spist fisken de fanget kommer Knute-Knut på at han ikke har fått brukt yndlingsknuten sin i dag, åttetallsknop. Den knyter han som kos før de begge legger seg i teltet og sovner.
 

UTSTYR

  • Et knutetau til hver speider
  • Historien om Knute-Knut og Stikke-Rikke