Musklene
Muskler er sammentrekkbare fibre som skaper bevegelse og stabilitet i kroppen. Det er musklene som gjør at vi kan stå, gå og løfte ting. Mange muskler kan vi bestemme over, men vi har også mange muskler inni kroppen som jobber uten at vi kan kontrollere det, for eksempel hjertemuskelen. 
Muskler kan bare trekke seg sammen, og ikke strekke seg. Når vi bøyer armen er det musklene på innsiden av armen som trekker seg sammen, når vi strekker ut armen er det musklene på baksiden av armen som trekker seg sammen og skaper bevegelsen. Musklene kan trenes opp, det vil si at jo mer musklene brukes jo større og sterkere blir de. Vi har mange muskler i kroppen, faktisk over 600. Bare i ansiktet har vi 24 muskler.

Praktisk øvelse

Bruk musklene i ansiktet og lag grimaser. Kan speiderne kjenne hvilke muskler de bruker? Klarer de å bruke muskler bare på den ene siden av ansiktet? Eller bare rundt øynene eller bare rundt munnen?

Hjertet, blodet og pulsen
Hjertet er en muskel og hjertets oppgave er å pumpe blodet rundt i kroppen. Et voksent menneske har ca fem liter blod. Blodet transporterer oksygenet fra lungene ut i kroppen og transporterer avfallsstoffet karbondioksid tilbake til lungene. Når kroppen jobber trenger den mer oksygen. Hjertet må da slå raskere og hardere for å pumpe nok oksygen rundt i kroppen. 

Praktisk øvelse

Be speiderne sitte stille mens du forteller om blodet og hjertet. Be dem så kjenne på pulsen. Den finner de ved å presse to fingre inn mot siden av halsen. Tell antall slag i løpet av ett minutt. (Eller tell i 15 sekunder og gang med fire hvis det er lenge nok for speiderne.) Dette er hvilepulsen.

La speiderne ta spensthopp i to minutter. Gjør det samme en gang til. Har de høyere puls nå? Hva har skjedd? Hvordan kjennes pusten deres ut? Kan de kjenne at hjertet slår? Hva gjør hjertet når kroppen jobber masse for å ta spensthopp? 

Sunn mat
Mat inneholder energi som kroppen trenger for å fungere. Maten inneholder også ulike næringsstoffer som har ulik funksjon. Kroppen trenger alle de ulike næringsstoffene, men i ulik mengde. Vi trenger for eksempel mye karbohydrater og protein, men lite mettet fett.

Næringsstoffer
NæringsstoffFunksjonKilder
KarbohydratGir energiBrød, mel, poteter og sukker
ProteinGir energi og er byggematerialeKjøtt, fisk og melk
Flerumettet fettGir energi og fettsyrerFisk, olje og tran
Mettet fettGir energiSmør, ost og rødt kjøtt
VitaminerVekst, opptak og utnyttelse av næringsstofferGrønnsaker og frukt
KalsiumViktig for skjelett, muskler og tennerMelk
JernTransporterer oksygen i blodetKjøtt og kornvarer
VannTransporterer næringsstofferDrikkevarer

Når kroppen får passe mengde energi med de riktige næringsstoffene holder vi oss friske, og vi føler at vi har mer energi til det vi har lyst til å gjøre. Om vi får i oss for lite mat blir vi slappe og orker ikke så mye, får vi i oss for mye mat lagrer kroppen den ekstra energien. Får vi i oss for mye mat over lengre tid blir vi syke. Om vi ikke får i oss de næringsstoffene vi trenger kan vi også bli syke og slappe. Det er altså best å spise sunn mat når man er sulten og slutte å spise når man er mett.

Praktisk øvelse

Lag mat med sunne ingredienser mens dere snakker om hvilke næringsstoffer som er i maten dere lager og om hva de gjør i kroppen. Dere kan for eksempel lage fisk med kokosnøtt.