Et godt materiale å lage tau av er brennesle. Denne planten har tidligere vært mye brukt til både tau og andre tekstiler.

Begynn med å samle inn brenneslen. Det går med mye brennesle til å lage et tau, så samle en stor haug. Når du har samlet inn nok drar du av alle grener og blader. Husk å bruk hansker! Bank stilkene flate og la dem tørke. Stilkene krymper litt når de tørker. Du kan lage tauet med fersk brennesle, men da vil tauet krympe etter det er ferdig.

Når stilkene er tørre kan du tvinne eller flette disse sammen til et tau. 

Prinsippet for tvinning er at når to tau (Plantestengler) som surres rundt sin egen akse HVER SIN VEI vil snurre seg rundt hverandre når de legges inntil hverandre. 
Dere tvinner ved at en holder i hver sin ende av stilken og snurrer den rundt og rundt sin egen akse. Husk at dere må snurre hver deres vei. Når stilken er godt snurret kan dere legge den dobbelt og den vil snurre seg sammen til et tvunnet "tau" av seg selv. Dette vil selvfølgelig bli ganske kort, men det er enkelt å se hvordan det virker når to "tau" som er snurret hver sin vei snurrer seg sammen. For å få et lengere tau må dere la en og en stilk snurrer seg sammen med en ny stilk. La halve den ene stilken snurre seg inn i halvparten av en ny stilk. Ta så stilk nummer tre og snurr rundt seg selv og la denne snurre seg inn i andre halvdel av stilk 2. (Dere må kanskje snurre en del av denne på nytt) Slik fortsetter dere hele veien. Jo bedre dere snurrer hver enkelt stilk, jo bedre vil stilkene snurre seg til hverandre.
I begynnelsen vil dere kanskje oppleve at stilken bare surrer seg opp uten "å feste seg" til den andre stilken, men dere vil nok ganske raskt skjønne hvordan dere må holde, og legge dem mot hverandre for å få det til.
Dere kan også begynne med tre stilker av forskjellig lengde. Knyt dem sammen (evnt med et tau) i den ene enden og fest denne med en sikkerhetsnål, eller på en annen måte. Snurr alle tre samme vei og snurr dem deretter sammen i motsatt rettnong. Når dene ene stilken tar slutt setter dere til en ny.

Når dere fletter "tau", gjør dere det på samme måte som når dere fletter hår. Begynn også nå med tre stilker av diverse lengder og fest dem sammem og fast i noe. Ta den høyre stilken over den midtre. Deretter tar dere den venstre stilken over den midtre, så den høyre igjen osv.. Litt før en stilk tar slutt legger dere inn en ny slik at det blir to stilker sammen i to "runder". .

 

 

UTSTYR

  • Hansker
  • Brennesle