BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

 1. Gi beskjed til speiderne i forkant av møtet at det skal ta med seg en refleks og en lommelykt.
 2. Start med å snakke sammen om reflekser:
  • Har dere en egen refleks dere pleier å bruke? 
  • Hvorfor er det viktig å bruke refleks?
  • Når bør vi bruke refleks?
  • Hvordan bør vi bruke refleksen for at den skal vise best mulig og være mest mulig nyttig?
 3. Still dere opp to og to med refleksene på, noen meter fra hverandre.
 4. En i paret begynner med å lyse på den andre med lommelykt. Fungerer refleksen som den skal? 
 5. Bytt sånn at den andre i paret kan lyse på den første med lommelykt. Fungerer refleksen som den skal? 
 6. Hvis dere har en gammel og en ny refleks liggende, kan det være spennende å lyse på dem samtidig for å se om det er forskjell på hvor mye lys de reflekterer. 
   

TIPS: Hvis dere har tilgang på bil, kan dere også se effekten av refleks fra bilen. En leder eller patruljefører stiller seg langs veien uten refleks. Kjør nærmere personen i sakte fart. Speiderne skal si fra når de ser personen langs veien. Kjør tilbake og prøv igjen med refleks. Prøv gjerne med flere personer langs veien med ulik mengde refleks på seg samtidig og se hvem som er enklest å se.

Om reflekser

Reflekser reflekterer lys. De lager ikke lys i seg selv som en lommelykt gjør, men lyser når den får lys på seg. Når lyset fra en lommelykt eller en bil lyser på en refleks, reflekterer refleksen lyset tilbake og det blir lettere for den som holder lykta eller den som kjører bilen å se oss i mørket. Jo mer refleks vi har på oss, jo lettere blir vi å se i mørket. En liten refleks synes best når den henger i knehøyde fra for eksempel jakkelomma. Da får den mest mulig lys på seg fra billyktene, i tillegg beveger den seg og blir lettere å se. 

Det er viktigst å bruke refleks om vinteren når det er mørkt. Refleksdagen er 19. oktober, men det er også lurt å bruke refleks i skumringen om kvelden og før det har blitt helt lyst om morgenen resten av året. Hvis du henger en refleks i jakkelomma, på sekken eller på veska, er du alltid klar til å gå ut i mørket.
 

UTSTYR

 • Reflekser
 • Lommelykter
 • Eventuelt en bil