BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.

Å tørke mat er en gammel måte å bedre holdbarheten til maten på. Når vi skal på tur er det en annen lur grunn til at vi har med tørket mat; vekten. Grønnsaker mister over 90% av vekten sin ved tørking! Men maten beholder både smak og næringsinnhold.

SLIK GJØR DU

  1. Skjær maten i tynne skiver eller små terninger. 
    • Gulrot er lettest å få til, men også andre grønnsaker som paprika, purre, chili, urter, rotfrukter som poteter og kålrabi og sopp egner seg godt.
    • Kjøtt og fisk er vanskelig å tørke, og det må stekes før det kan tørkes.
    • Løk egner seg dårlig på grunn av lukten. 
  2. Legg den på bakepapir og pre den utover på en plate.
  3. Sett stekeovnen på 50-70 grader.
    • Du kan også tørke mat i romtemperatur eller i sola. Det tar litt lengre tid - et par dager, men gjøres på samme måte som i ovnen.
  4. Sett døra på gløtt eller åpne den gjevnlig for å slippe ut fuktighet. 
    • Frukt og bær trenger gjerne 4-5 timer på å tørke ferdig.
    • Kjøtt og fisk bør tørkes på lavere temperatur, gjerne i varmeskap på 40 grader et helt døgn. 
  5. Husk å snu maten noen ganger mens den tørker.
  6. Stekeovner med varmluft er yperlige til tørking av mat. Da går tørkingen raskere.
  7. Pakk de tørkede matvarene i en pose og frys dem ned til du skal ha dem med på tur.
  8. Før du går på tur kan du blande de tørkede matvarene i poser med den fordelingen du øsnker. Ha gjerne krydder i posene, så har du klare middagsposer. 

NB: Når du skal lage mat med tørkede ingredienser, tilsetter du ekstra vann i gryta sånn at den tørkede maten kan svelle. Det kan være lurt å la den tørkede maten svelle litt i vann før du begynner matlagingen.

 

UTSTYR

  • Matvarer du vil tørke
  • Kniv og skjærefjøl
  • Stekovn eller egnet tørkested