BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Fyll like mange glass med vann som du har egg.
  2. Legg ett egg i hvert glass.
  3. Eggene kan synke ned til bunn, flyte i bunnen av glasset eller flyte opp til toppen av glasset.
  4. Noter hvilke egg som sank, hvilke egg som fløyt til toppen og hvilke egg som var et sted i mellom.
  5. Ta vare på eggene en uke eller to til og gjennomfør testen på nytt på et annet møte. Har noe forandret seg?
     

TIPS: Hvis dere har kjøpt inn mange egg til denne aktiviteten kan dere bruke noen av dem til matlaging. 

Dette forteller vanntesten oss

En vanlig antakelse er at eggene som flyter er dårlige. Det er ikke nødvendigvis slik. Så lenge eggene har helt skall kan de holde seg gode lenge etter at de har gått ut på dato. Ofte er det slik at egg som har ligget en stund er bedre å bake med enn helt ferske egg. 

Grunnen til at eggene flyter er at eggehvitene inneholder mye vann. Noe av vannet fordamper når eggene ligger i kjøleskapet. Det gjør at eggene litt etter litt blir lettere, og etter hvert kommer de til å flyte når vi legger dem i vann. Jo høyere eggene flyter i glasset, jo eldre er de. Eggene som flyter høyest bør brukes først.

Lukt på egget

Det er alltid lurt å knekke eggene i et glass eller en egen bolle før dere heller det oppi røra eller deigen når dere bruker det i matlaging. Dersom egget lukter vondt er det råttent. Da må dere kaste det. 
 

UTSTYR

  • Egg som har gått ut på dato
  • Ferske egg
  • Glass
  • Vann