I denne aktiviteten lærer du om forskjellen på matavfall og matsvinn. Ved å fylle i skjemaet som ligger under ressurser på denne siden, vil du kunne få en oversikt over maten som havner i søppelkassen. 

SLIK GJØR DERE

Skjemaet benyttes i én uke. Bruk en kjøkkenvekt for å veie matavfall og matsvinn før du putter det i søppelkassen eller lag én pose til matsvinn og én til matavfall og vei posene på slutten av dagen. Skriv inn antall gram i skjemaet. 

Etter at du har gjennomført veiingen går du sammen med din gruppe eller patrulje og sammenligner og diskuterer:

  • Hvor mange gram matsvinn og hvor mange gram matavfall hadde dere?
  • Ble du overrasket over mengden?
  • Ble du mer bevisst på hva som kastes etter å ha gjennomført veiingen i noen dager?

DEFINISJONER

Matsvinn er all mat vi kaster som burde vært spist før den ble dårlig, eller som ikke er helt fersk lenger. Dette kan være gårsdagens brød, produkter som har gått ut på dato og middagsrester som kunne holdt noen dager til. 

Matavfall er resteprodukter som appelsinskal, epleskrotter og kjøttbein, altså produkter som ikke kunne blitt brukt om igjen. 

Les mer om matavfall og matsvinn på matvett.no.

UTSTYR

  • Kjøkkenvekt
  • Utskrift av skjemaet for veiing
     

Foto: Foerster/Wikipedia