Tekst: Gunhild Ottersland

Rundt våre leirbål er det plass til alle

Glem alle «men». Bare bli med. Noen av de voksne har vært speidere hele livet, andre ble med i forrige uke. Det finnes alltid noe du kan bidra med. Du trenger ikke engang være spesielt dreven på friluftsliv – det kan du lære. Det holder i massevis at du er enig i speidertanken om at unger som er ute og leker har det bra, at det er gøy å lære seg praktiske ferdigheter og gode verdier, og at det er fint å øve seg på å samarbeide med andre.

Friluftsliv

Alle vet at speidere liker seg ute og at mye av aktivitetene foregår i nærnatur. I speideren handler det ikke om å ha det mest avanserte utstyret eller å ta seg ut på ekstreme eventyr og bragder. Målet er å gjøre barn trygge på å være ute i naturen og bli glad i den. Speidermøtene og turene kan ha mange ulike temaer, men noen aktiviteter går igjen:

Speiderkniv

Det finnes mye bra verktøy, men det er utrolig hvor langt du kommer med en kniv. Speiderkniven for de yngste er butt, men kan fortsatt brukes til å spikke pølsepinner, seljefløyter og barkebåter, eller opptenningsved til bålet.

Bål

Det er urmenneskelig å samles rundt et bål. Rundt bålet lager speidere mat, de varmer seg, får lys i mørket og er sammen. På overnattingsturer inneholder kvelden rundt leirbålet ofte leker, sketsjer og sanger.

Sove ute

Det er annerledes å sove ute enn å sove inne. Det er mange uvante lyder å høre, uansett om du sover i telt, i hengekøye eller i en gapahuk. Det er mye frisk luft, som kan være både varm, kald og våt. Det er fort å bli avhengig av utesoving hvis du først har prøvd det.

Pionering

Hvis du er på tur i skogen og går forbi en leir og blir imponert over at noen har bygget et bord ved å surre stokker sammen med tau, så vet du at det er speidere du har med å gjøre. Denne måten å bygge ting på kalles pionering og er en kunst mange speidere er skikkelig gode på. Dette er også en av grunnene til at speidere øver seg på å knyte knuter.

Samarbeid

Å bygge leir krever samarbeid. Å sove i nærheten av andre krever omtanke og respekt. Å finne veien, bære utstyr, sette opp telt, lage mat – alt handler om å få til ting sammen med andre, uansett hva de andre kan, synes eller gidder. 

Ofte er det speiderne selv som bestemmer hva de skal gjøre. I speideren deles de større barna inn i mindre grupper (patruljer) og tildeles ulike roller, og eldre barn får ansvaret for å lede og lære opp yngre barn. De eldre barna får god opplæring før de får dette ansvaret, og de voksne lederne eller ungdommene i speidergruppa er gode støttespillere i kulissene. Speideren kaller dette ungt lederskap – voksent nærvær. 

Voksent nærvær

I speidern er det viktig at ungene skal lære ved å gjøre ting selv. De skal bli vist og forklart, men så må de på egen hånd prøve og feile. Når fryser de? Hvorfor er det lurt å ha et slags system på tingene sine i sekken eller i teltet? Blir ting fuktige selv om det ikke regner?

Den tilbakeholdne voksenrollen må du som engasjert foresatt kanskje øve deg litt på. Det kan være lettere utenfor familierelasjoner, men får du det til, gir det stor gevinst også på hjemmebane. Det er ikke dermed sagt at de voksne ikke skal kunne komme med tips og forslag til løsninger. 

Det er tross alt de voksne som har ansvaret for at speidingen foregår trygt og sikkert. Ungene får ikke dra ut i skogen på egen hånd før vi er sikre på at det er trygt å slippe dem avgårde. Da handler det ikke bare om at de vet hva de skal gjøre hvis de går seg vill eller hvordan man unngår å kutte seg på kniven. Det handler også om å oppføre seg ordentlig mot hverandre, passe på hverandre og være snille med hverandre. 

Hvordan blir jeg med?

Det er bare å spørre en av lederne i gruppa. Forklar hvem du er, hva du har lyst til å gjøre, hva du kan og ikke kan, og om du for eksempel har tilgang på bil eller ei. Hvis du skal være med og ha voksenansvar for andre speiderbarn enn ditt eget, ordner lederen formalitetene slik at du får deg politiattest. 

Hvis du synes speiding er skikkelig gøy, bli med på planlegging, på tur, få deg en speiderledermentor, bli med på leir å få med deg ledersamlinger, eller be om å få dra på kræsjkurs i speiding i regi av krets eller forbund. 

Speiding kan man drive med uansett alder – det er ikke noe krav at man har vært speider som barn for å kunne engasjere seg som frivillig i voksen alder. Tvert imot, vi ønsker mangfold og variasjon rundt våre leirbål. Velkommen!
 

Teksten er hentet fra speiderblad nr 3/2024. Har du lyst å lese mer i medlemsbladene kan du finne dette og tidligere nummer på kmspeider.no/speiderbladet

Foto: Helene Moe Slinning