– Dette var veldig rart og absolutt ikke forventet, sier patruljefører Marie Hotvedt Berg (14) til Laagendalsposten. Jentepatrulen i fra Kongsberg skjønte ingenting da både landssjef i Norges KFUK-KFUM-speidere, tidligere vinner og lokalavisen dukket opp. Sammen med en stor bløtkake!

Patruljen fikk beskjed om å samle seg, de trodde de skulle bli intervjuet av lokalavisen, men i stedet blir de møtt av landssjef for KFUK-KFUM-speiderne, Thor Andreas Moe Slinning. Han forteller at NM-juryen har kåret de fem jentene fra Kongsberg til Norges beste speiderpatrulje.

800 speidere mellom 10 og 16 år har konkurrert om å bli norgesmestere i speiding. Vanligvis foregår norgesmesterskapet på ett sted, men i år måtte det gjennomføres lokalt på flere steder. 

Speiderne konkurrerte i patruljer (lag). Oppgavene var både praktiske og teoretiske. – De testes i alt fra teori og naturkjennskap, til å sy /re-designe eget turutstyr av gammelt materiale, til matlaging, bygging i tre og tau. De blir også målt på blant annet orden og samarbeid, forklarer landssjef Moe Slinning til Laagendalsposten.

Et solid samarbeid og god ledelse av patruljen er avgjørende for å nå høyt i norgesmesterskapet. – Det viktigste man lærer når man går på speider er samarbeid og praktiske ting, sier Ingrid Siljan Hjukse (11) til Laagendalsposten.

NM i gøy

Selv om det er morsomt å løfte vandretrofeet i været som vinnere, handler NM i speiding om mye mer enn prestasjoner: – Det er viktig å ha det gøy, vi var ingen patrulje som bare jobbet for å vinne NM, vi hadde det gøy hele året, understreker speider og tidligere norgesmester Kristian Liuhagen Brurberg (18) fra patruljen Ulv i Tranby speidergruppe, som var med å overrekke vandretrofeet.

Foto: Lars Røraas