Tekst: Johanne Bakken Moe

Forside foto: Lars Røraas. 

På scenen fikk vi se mange viktige og kjente fjes som landsleirsjefen Astrid Østensen, landssjefen Gunvor Meling og verdenssjef for WOSM Craig Turpie. Vi spurte speidere i publikum om tanker om leirbålet og leiren videre.

 
Landsleirsjef Astrid Østensen koste seg på åpningsleirbål. Foto: Håkon kristoffersen

Før leirbålet fyrte løs fant vi en gylden mulighet til å oppsøke Astrid Østensen, landsleirsjefen selv. Vi spurte om hun var spent på åpningen av leiren og om hun kunne røpe noen godbiter.

- Ja, jeg er spent. Faktisk har jeg ikke peiling på showet i kveld, svarte hun og lo litt.

Videre lurte vi på hvilke tanker hun hadde om leiren videre.

- Det er jo litt spennende. Men jeg er trygg på at de flinke folkene i staben gjør en god jobb, så jeg er ikke bekymret for det.

Til slutt spurte vi hva hun tror blir leirens høydepunkt.

- Jeg tror at for mange speidere er det haiken som er høydepunktet. Det vil selvfølgelig være individuelt, men jeg tror mange synes haik er spennende. Jeg er selv spent på om det er de nye eller de mer tradisjonelle arrangementene som slår best an, forteller Astrid.


William Engeland (12) til venstre og Elias Klamo Jørgensen til høyre følger med på leirbålet etter selv å
ha deltatt i flaggborgen. Foto: Håkon Kristoffersen

Leirbålet startet med en flaggborg der speidere fra 207 grupper og 11 forskjellige land bar inn sine bannere til en oppfrisket versjon av bålets flammer. En verdig og fin start på et godt åpningsleirbål. I etterkant fikk vi snakket med to av bannerbærerne fra Sørumsand speidergruppe.

William Engeland og Elias Klamo Jørgensen, begge 12 år, kunne fortelle at det var gøy å bære inn banneret, men at det var litt mye ståing. De satte seg i front etterpå for å hvile beina og følge med på showet.

William fortalte at de kom med buss i dag og at reisen hadde gått bra. Elias skjøt inn at de allerede hadde funnet seg en ny venn som het Nils, begge guttene var enige i at det å bli kjent med mange nye speidere var noe av det de gledet seg mest til. Ellers håper guttene på at det blir ei uke med mye sjokolade.

Vi spurte om hva de tror blir det beste med hele leiren, og Elias svarte at han ser aller mest fram til oppfinnertorget. Guttene fortalte at de har en hemmelighet til torget som kommer til å bli kjempebra, men den fikk jeg ikke røpe i denne artikkelen. William gledet seg mest til haik. - Da kan vi endelig få litt voksenfri, svarte han med et lurt smil om munnen.


Fredik Eilertsen hadde vakt under åpningsleirbålet. Foto: Håkon Kristoffersen

Bålet ble tent med en fakkel laget av Henrik Hetland, båret av Alvilde Tønnesen. Begge fra 15. Haugesund. I god tradisjon ble bålets flammer sunget og landsleirsjefen holdte tale. I nyere Futura-ånd ble speiderloven rappet og «det var vannet» ble omgjort til et Futura-leirrop. Speiderne fikk også en hilsen fra selveste Craig Turpie, verdenssjefen for WOSM, som hadde reist hele veien fra Skottland!

Til sist sang vi leirsangen og speiderbønnen. På tampen av det hele kom vi i prat med en av de som hadde vært på vakt i kveld, Fredrik Hansen Eilertsen. Vi spurte hvordan kvelden hans hadde vært og hva han syntes om leirbålet:

- Kvelden min har vært upåklagelig, det er gøy å være vakt.

Han stopper opp, får inn en melding på øret fra en annen vakt før han fortsetter.

- Egentlig har jeg ikke fått fulgt med så mye i kveld, men jeg synes talen til Craig Turpie var inspirerende, sier Fredrik.

Vi ba Fredrik vurdere leirsangen som vi nettopp hadde sunget på en skala fra 1 til 10.

- Det må nok bli en sterk åtter, jeg synes Grønn Action var hakket bedre.

Han forklarte videre at Lista 2010 var hans første landsleir og at leirsangen hadde derfor satt seg litt ekstra i minnet. Videre fortalte han at han håper det blir kult å være i stab og at det nå er hans første gang på leir hvor han ikke deltar i sin egen gruppe.  

Leirbålet gikk feilfritt. Speiderne storkoste seg, mange var med på dans og sang, mens noen foretrakk å nyte trøndersola og være tilskuere. Alle vi snakket med gleder seg i alle fall til ei uke på leir.