Kjære speidere

23. april er St. Georgsdagen. Det har nå gått seks uker siden veldig mye ble annerledes. Fra den ene dagen til den neste var det ikke lenger greit å møtes slik vi ellers gjør. Vi må ha skole hjemme, mange må jobbe hjemme, eller har kanskje ikke lenger en jobb, og på fritiden kan vi ikke gjøre helt som vi pleier. Det er ikke greit å dele ut klemmer, selv om vi vil, og vi er ennå ikke sikre på når alt blir som før igjen. Hvem hadde sett for seg at det skulle bli slik!

I denne rare tiden har vi vist at vi er beredt, både til å stille opp for andre og til å finne på mye gøy sammen hjemmefra, til å gjøre vårt beste i motgang og vansker. Patruljemøter og troppsmøter på nett, hjemmeleir inne og ute, og gode gjerninger for andre. Det er fantastisk å se så mye energi og vilje som bobler rundt omkring blant beredte speidere.

St. Georgsdagen feires til minne om St. Georg. Du har kanskje hørt legenden om St. Georg og dragen? Den handler om å hjelpe andre, og den forteller oss at Georg risikerte sitt eget liv og drepte dragen for å redde andre. 

Det var på en av reisene sine på 300-tallet at ridder Georg kom til landsbyen Silena i Libya. Innbyggerne var fortvilet – i sjøen like ved bodde en drage som ingen klarte å drepe. De ofret husdyr og mennesker til dragen, og nå var det kongens egen datter, prinsessen, sin tur. Ridder Georg så henne sitte gråtende og vente på den forferdelige skjebnen, og han bestemte seg for å hjelpe. Da dragen krøp opp fra vannet, trakk Georg sverdet og drepte dragen i kamp. Det ble raskt kjent i byen, og kongen ville selvsagt belønne den tapre ridderen. Men

Georg takket nei, det var en selvfølge for ham å slåss mot det onde.
Seinere ble ridder Georg drept på befaling fra en romersk keiser fordi han var kristen. Speiderens grunnlegger, Robert Baden-Powell, valgte St. Georg til å være speidernes skytshelgen. Speidere over hele verden markerer St. Georgsdagen og blir minnet på at vi skal kjempe for en bedre verden – om ikke akkurat med sverd!  

I år har vi en helt spesiell, usynlig drage å kjempe mot sammen. Det er ikke bare lett. Vi savner vennene våre, besteforeldrene våre eller noen andre. Mange hadde gledet seg til leirer, turer og NM i speiding, som Marte Malene Alvær på 11 år fra 1. Heistad speidergruppe. Hun skrev et fint leserinnlegg til lokalavisa si om den dugnaden vi alle er med på nå. Marte Malene er skuffet over at det ikke blir noen tur til Island og til Bergen og NM i speiding, så klart, men så skriver hun: «Men sånn er det. Man får jo flere sjanser seinere.» Dét er sikkert, og dessuten er det mye annet vi kan gjøre nå!

Mange er vant til å markere St. Georgsdagen med et fellesarrangement i gruppa. Noen pleier å ha kretsbannerkonkurranse da. I år blir det annerledes. Kanskje skal du likevel være med på et speidermøte på skjermen? Uansett håper vi at du blir med oss og markerer dagen akkurat der du er, med hjemmeleir i hagen, på terrassen, i skogen eller i stua, og ved å gå med speiderskjerf hele dagen. Du kan være stolt av å være speider!

Ha en fin St. Georgsdag!
 

Speiderhilsen

Gunvor Meling
Landssjef 
KFUK-KFUM-speiderne 

Håvard Djupvik
Speidersjef
Norges speiderforbund

Les mer om årets St. Georgsdag på arrangementet. 

 

 

Toppbilde: Helene Lane