3550 speidere er samlet til KFUK-KFUM-speidernes landsleir på Forsand i Rogaland. I løpet av uken har det kommet mye nedbør, og flere steder i leiren har det etter hvert samlet seg mye vann. Det har blitt satt inn tiltak de siste dagene, med blant annet drenering, grusing og pumping av vann. Onsdag ettermiddag regnet det kraftig. Det var god dugnadsånd i leiren da flere hundre speidere med bøtter strømmet til de oversvømte gruppene for å hjelpe dem å flytte vannet. Til tross for innsatsen ble det klart at 10 speidergrupper måtte evakuere fra teltene sine onsdag kveld. 106 speidere og ledere ble flyttet fra de oversvømte gruppeområdene og innlosjert i klasserom, gymsal og et stort fellestelt. Leirorganisasjonen har vært i kontakt med brannvesenet og sivilforsvaret, og fått utstyr og veiledning underveis. 

‒ Evakueringen fra leiren gikk veldig bra, og viste det gode samarbeidet og samspillet mellom speiderne. I en slik situasjon er alle med og trår til, sier leirsjef Johan Andreas Håland Thorkaas. 

Torsdag morgen er været i ferd med å lette, og speiderne kan se frem til et par dager med sol. Det kan fortsatt sige en del vann, men det er optimistisk stemning i leiren. Leiren fortsetter og torsdagens aktiviteter går som normalt. 

Samtidig som leirlivet har vært preget av vann, har halvparten av speiderne vært på haik, der speiderne har gått på tur og overnattet ute. I forbindelse med at det ikke ble oppnådd kontakt med en av patruljene, ble det iverksatt søk. Klokken 04 ble de seks speiderne funnet i god behold på en hytte. De valgte selv å tilbringe resten av natten på hytta og fullføre haiken som planlagt. Rettelse! Speiderne som var på haik ble funnet på sjekkpunktet ved en hytte. De valgte å sove videre i teltet og fortsette turen. 


– Søket gikk problemfritt. Vi var heldige og fikk mye mannskaper fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske Redningshunder og Speidernes beredskapsgruppe, sier innsatsleder Sten Kristian Lund i Sør-Vest politidistrikt, som ledet søket lokalt. 
 


Foto: Helene Moe Slinning/KFUK-KFUM-speiderne


Foto: Lars Røraas/KFUK-KFUM-speiderne