Frifond
Frifond organisasjon
Frifond organisasjon er en tilskuddsordning som er opprettet av Stortinget for å bedre de økonomiske rammebetingelsene for demokratisk og frivillig aktivitet i lokalsamfunn i Norge. Midlene kommer i hovedsak fra overskuddet til Norsk tipping. KFUK-KFUM-speiderne mottar sitt Frifond-tilskudd via Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Grunnlaget for tildelingen av Frifond-støtten til barne- og ungdomsorganisasjonene er blanta annet basert på antall betalende medlemmer under 26 år.
KFUK-KFUM-speiderne fordeler igjen denne støtten til alle våre lokale grupper, etter retningslinjer fastsatt av landsstyret.
Retningslinjene ble sist revidert av landsstyret (23.08.2023). Landsstyret har godkjent at kriteriene for tildeling av frifondsmidler skal være i samsvar med enhver tid gjeldende retningslinjer for Frifond til LNU.
Mal for søknadsskjema
Du finner mal for søknadsskjema (Google Sheets). For å gjøre endringer i dokumentet last ned (krever ikke Google-konto) eller lagre som kopi (krever at du er innlogget på en Google-konto) under fil inne på dokumentet. NB! Nye retningslinjer fra og med august 2023.
Send inn søknadsskjema
Formål med Frifond (punkt 1)
«Formålet med Frifond er å stimulere barn og unges aktivitet og deltakelse lokalt, både gjennom frivillige organisasjoner, frittstående grupper og foreninger.»
Frifond støtter (punkt 4)
Frifond-midlene skal gå til aktivitet i regi av speidergruppene. Speidergruppene bestemmer selv hvordan Frifondstøtten skal brukes, så lenge de brukes i tråd med organisasjonens retningslinjer for støtteordningen.
Sentralleddet kan ikke legge føringer for speidergruppenes bruk av midler.
Støtten skal ikke:
- brukes av sentralleddet og/eller mellomliggende lag.
- brukes til å lønne ansatte.
- brukes til innsamlingsaktivitet.
- brukes til å bygge egenkapital.
- brukes utenfor Norge eller til aktivitet i utlandet.
- brukes til innkjøp av rusmidler.
Frifondmidlene utbetales til speidergruppene, og fordelingen skjer på to måter, via innlevering av årsrapport og etter søknad.
Tildeling ved levering av årsrapport (frie driftsmidler)
Godkjente grupper som sender inn årsrapporten innen den årlige fristen vil få tildelt frifondmidler.
- I årsrapporten står det hvor mye gruppen har fått tildelt i Frifondmidler i rapportåret.
- Gruppen må bekrefte at tildelt sum er brukt opp innen 31.12. året etter tildelingsåret, og skrive hvilke aktiviteter midlene er brukt til.
- Midler som ikke har blitt brukt opp skal betales tilbake til forbundet.
Frifondstøtten knyttet til årsrapporteringen gis på to måter:
- På årsrapportskjemaet stilles det spørsmål knyttet til aktivitet i gruppen. Hvert positive svar gir økt støtte.
- Støtte gis per speider under 26 år som har betalt kontingent året før. For å få denne støtten må gruppen levere årsrapporten elektronisk via medlemsregisteret.
Tildeling ved søknad (prosjekt, veksttiltak og kurs- og reisestøtte)
Grupper kan søke om Frifondmidler til følgende tiltak:
a. Prosjekter. Prosjekter som gir økt kompetanse for speidere og ledere. For eksempel mentorordninger, fordypning i et tema over lengre tid, opplæring i bruk av utstyr, samarbeidsprosjekter med andre organisasjoner og temaarrangementer (opptil 5000 kr)
b.Veksttiltak. Åpne arrangementer, vervekampanjer eller prosjekter i samarbeid med menigheten eller andre lokale organisasjoner. Det kan for eksempel søkes om støtte for vervemateriell, banner, plakater, annonser, servering og kostnader ved å ha en stand.
c. Kursavgift. Få dekket deler av kursavgiften for deltakelse på kurs og arrangementer som gir økt kompetanse for speidere og ledere, og som kommer lokale speidergrupper til gode (normalt 50 % av deltakeravgiften). Dette må søkes om etter arrangementet er gjennomført. Her finner du en oversikt over hvilke nasjonale arrangmenter og kurs som kan søkes om.
d. Reisestøtte. Til kurs og arrangementer som oppfyller kravene ovenfor.
e. Oppstartstøtte. Oppstartstøtte (4000 kr) til nystartede speidergrupper.Hva kan dere forvente å motta i støtte?
- Det gis normalt 50% av deltakeravgiften til støtteberettigede kurs og arrangementer. Reisestøtte begrenses normalt til 50% av reiseutgifter. Maksimalt totalt støttebeløp per deltaker per arrangement er 3000 kr.
- 400 kr per deltaker på patruljeførerkurs.
- Det gis ikke støtte til internasjonale arrangementer.
- Prosjekter og veksttiltak kan få opptil 5000 kr i støtte. Ved særskilte større tiltak kan et høyere beløp vurderes. Prosjekter kan fullfinansieres.
- Oppstartsstøtte er 5000 kr for en ny speidergruppe.
MERK
Utbetaling skjer til gruppen hvor deltakeren har betalt forbundskontingent. Maksimalt totalt støttebeløp per deltaker per arrangement er 3000 kr. Beløp under 300 kr utbetales normalt ikke.Mer informasjon
- Søknadsfrister er 1. mai og 25. november
- Svar på søknader gis noen uker etter søknadsfristene.
- Det kan ikke søkes før en aktivitet har vært gjennomført.
- Det skal søkes innen første frist etter at en aktivitet har vært gjennomført.
- Bruk søknadsskjemaet som finnes på kmspeider.no.
- Det skal kun være ett prosjekt per skjema.
- Regnskapsbilag skal ikke sendes inn, men tas vare på (krav til oppbevaring er fem år).
- Ved reise skal mest miljøvennlige og eller rimeligste reisemåte brukes (se forbundets retningslinjer for reising - tillitsvalgte). Ved bruk av bil skal forbundets satser benyttes. Du finner satsene sammen med oppgjørsskjema på kmspeider.no.
- Fyll inn navn på medlemmene når det søkes kurs- og reisestøtte. Det gis bare støtte for betalende medlemmer i gruppen.
- Det er mulig å få et generelt forhåndssignal på hvor mye støtte som kan forventes til en aktivitet. Ta kontakt med forbundskontoret.
- Det betales normalt ikke ut forskudd.
- Midlene utbetales til speidergruppene senest 10. desember.
- Midlene må brukes opp av speidergruppene senest 31.12 året etter de er tildelt.
- Det er ikke mulig å søke om nye midler før gruppen har rapportert at de har brukt opp tildelte midler fra i fjor.
- Søknader som ikke stemmer med disse retningslinjene vil bli avvist.
- Det gis ikke støtte til internasjonal aktivitet.
- Klagefrist på godkjenning eller avslag på søknaden er to uker etter mottatt svar fra forbundskontoret. Klage sendes på e-post til post@kmspeider.no.
Administrasjonskostnader
KFUK-KFUM-speiderne beholder 5 % av tildelt tilskudd for å dekke administrasjonskostnader, i tråd med gjeldende retningslinjer.
Har du spørsmål?
Ta kontakt med oss på post@kmspeider.no / 22 99 15 50