Emner fra Speiderstigen som tas på dette møtet:

 • Kan en oppdager speiderløftet.
 • Kjenner en oppdager speiderloven og har deltatt i samtale om lovens betydning.

ÅPNING 

Speiderne samles og opplegget forklares. I eventyret om prinsessen som ingen kunne målbinde fant Askeladden forskjellige ting på veien, nå er det oppdagerne som skal finne ting de trengerEn av lederne leser en kort versjon av eventyret "Askeladden som ingen kunne målbinde".

Deretter sendes speiderne ut patruljevis eller i små grupper.
De som venter kan øve på å pusle speiderloven og legge brikkespill med speiderløftet, øve på båtmannsknop, leke eller ha andre aktiviteter. Viktig at de ikke bare “venter” og kjeder seg.
Det må være litt avstand mellom puljene slik at lederen som står ved mål rekker å lese fortellingen om oppdagerne på tur før neste pulje kommer. Er det flere som kan ta imot kan de selvfølgelig gå tettere og har man mulighet til det er det det beste.

ANDAKT

Samtale om speiderloven, pusling av speiderløftet og opptagelsen blir andakten på dette møtet.

AKTIVITET 1 - POSTLØYPE

Utstyr: Postene, bånd til å merke løypa mellom postene om det er nødvendig, ett sett til hver patrulje: Symbolene til speiderloven og biter av speiderløftet. Eventyret om prinsessen som ingen kunne målbinde. Historien om oppdagerne på tur. Speiderloven med symboler og forklaring.

Forberedelse: 
Før dere starter må dere henge ut postløpet. På hver post henger det en plakat (som kan skrives ut - se lenke nedenfor). Det skal også være en bit av speiderløftet og et symbol på speiderloven. Disse symbolene kan dere skrive ut (lenke nedenfor) eller om dere har mulighet til det, finne noen fysiske gjenstander. Det må være ett sett til hvert lag. Det er fint om dere har mulighet til å tenne bål der løypa ender.

Gi beskjed til oppdagerne at de skal lese på plakaten og finne et symbol i posen som henger på posten. De skal også finne en lapp med tekst på, den trenger de ikke å lese, men bare samle på til de kommer til mål.

Når oppdagerne kommer til mål leser lederen opp historien om oppdagerne som skulle på tur. Så er det om å gjøre for oppdagerne å finne det riktige bilde (tingen) å vise frem.
Kanskje får oppdagerne utdelt et ark med speiderloven og alle symbolene slik at de kan lese seg frem til riktig symbol. Dere kjenner deres oppdagere, kanskje er lesing ikke så lett og da må dere hjelpe dem til å finne riktig symbol ved å snakke med dem.

Deretter får de i oppgave å pusle sammen speiderløftet, mens lederen tar i mot neste gruppe.

AVSLUTNING

Når alle lagene er ferdige samler dere oppdagerne i ring og gjennomfører opptagelsen. Se her.

UTSTYR

 • Ved til bålet.
 • Fyrstikker.
 • Eventyret om Askeladden.
 • Det dere trenger til "venteoppgaver".
 • Postene med speiderloven, biter av løftet og symbolet for loven.
 • Bånd til å merke løypa mellom postene om det er nødvendig.
 • Symbolene til speiderloven. Ett sett til hver patrulje.
 • Biter av speiderløfte på nynork eller på bokmål. Ett sett til hver patrulje.
 • Skjerf til opptagelse.
 • Historien om oppdagerne på tur.
   

Foto: Helene Moe slinning