Åpning
Åpningsseremoni, navneopprop,
Tema for møtet: Hvordan oppstår torden og lyn?
Har dere hørt torden og sett lyn før? Hvordan høres og ser det ut?
Blir dere redde eller nysgjerrige?
Hva gjør man dersom man er i skogen, på fjellet og ved/på vannet når det lyner og tordner?

 


 

Aktivitet 1
Forklar hva som skjer når det tordner og lyner.

Hva er lyn: 
Lyn er egentlig bare en gnist, dog ganske mye lengre enn det vi er vant med av gnister. Lyn oppstår når spenningen mellom et område med positiv elektrisitet og et område med negativ elektrisitet i atmosfæren blir så stor at det utløses en gnist mellom de to områdene. Lyn kan utløses innenfor én sky, mellom to forskjellige skyer, eller mellom en sky og bakken. Positiv og negativ ladning skilles fra hverandre ved at det dannes nedbørspartikler, og disse vokser. Dermed blir det ulik ladningsfordeling - og lyn oppstår. Det vanlige er at den positive ladningen samles høyt oppe i skyen, mens den negative ladningen samles nede. Det er ikke småtterier med ladninger det er snakk om heller: strømstyrken i et lyn kan variere fra noen tusen til 300 000 ampere. Da er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at sikringene i sikringsskapet vårt hjemme - som tåler strømstyrker fra 10 til 80 ampere - kan få litt for mye, og dermed går strømmen. Lyn kan være fra noen hundre meter til flere titalls kilometer lange. Det er bare 25 - 35 prosent av alle lyn som treffer bakken.

Hva er torden? 
Torden er en naturlig følge av lyn. Luften rundt et lyn varmes opp til flere millioner grader, og når luft varmes opp utvider den seg. Et lyn varer jo ikke spesielt lenge, og luften varmes opp veldig fort, for der etter å bli avkjølt raskt - og da trekker luften seg også raskt sammen igjen. Den raske utvidelsen og sammentrekningen forplanter seg ut i alle retninger fra luften der lynet kom. Det er disse bølgene vi oppfatter som torden. Man skulle kanskje tro at et lyn ville høres ut som et eneste stort smell, men fordi bølgene fra forskjellige steder der lynet kom nårøret på forskjellig tidspunkt, vil torden høres ut som en rullende rumling.

 


 

Aktivitet 2
Lag eget lyn av sukker. Se link nederst på siden.

 


 

Lek
Alle speiderne tar på seg speiderskjerfet over øynene. Lederen har et opptak av lyn (finnes mange på youtube). Lederen spiller av lyden og speiderne skal gå den retningen de tror lyden kommer fra.

 


 

Avslutning
Oppsummering av møtet
Speiderbønnen