Formålet med dette møtet er å lære å holde seg varm, hvordan lage levegg og enkel vinterførstehjelp. Møtet er planlagt som en postløype med tre poster á 20 minutter og felles lek og andakt på slutten, men det kan tilpasses til andre settinger, og man kan bytte ut postene med andre ting om man vil det. Dette er ment som en kort introduksjon til hvert tema, men hvis dere ønsker å fordype dere kan dere for eksempel lage en postløype basert på denne artikkelen: "Behandling av hypotermi nedkjoling og frostskader."

 


Postløp

 

Post 1: Ull er gull!
Denne posten tar utgangspunkt i aktiviteten "hvordan holde seg tørr og varm."

Du trenger:
En bomullssokk og en ullsokk til hver speider
En bøtte med vann
Eventuelt: ullundertøy, genser og vindtett jakke til å demonstrere trelagsprinsippet.


Illustrasjonsfoto: Magnus Heltne

Begynn med å snakke om trelagsprinsippet

Demonstrer deretter forskjellen på ull og bomull ved å la alle speiderne ta på seg en sokk av hver type på hver hånd. Kjenner de forskjellen på varmen? La speiderne deretter dyppe begge hendene i vannbøtten og så kjenne på forskjellen igjen. Kjenner de at hånden med bomullssokken blir iskald, men hånden med ullsokken er litt varmere? Det er på grunn av at ull er hult, så luften inni ullhårene holder varmen selv om det er vått. Det er derfor ull er gul!

Avslutt posten med en lek for å få i gang varmen og eventuelt drøye tid til tiden har gått ut. Enten en klappelek eller en annen lek med litt bevegelse - ninja er ofte morsomt.

Post 2: Kropp er topp!
På denne posten skal speiderne lære om overfladiske frostkader og enkel førstehjelp på vinterstid. Posten kan dekke flere av punktene på vandrermerket "førstehjelp vinter".

Snakk om overfladiske frostskader og la speiderne få teste seg i praksis. Be halvparten av speiderne ta av seg vottene og gni hendene i snøen så de blir ordentlig kalde. Pass på at de ikke blir for kalde. La dem deretter varme hendene på magen til en venn (eller sin egen om de foretrekker det). Kjenner de hvor fort hendene blir varme? Vær oppmerksom på "neglesprett". Det kan gjøre utrolig vondt når hendene blir varme igjen. Bytt om, så alle for prøvd.

Hvis dere har mer tid: Det er hender, føtter, ansiktet og skrittet som er mest utsatt for forfrysning. Men noen ganger blir hele kroppen også nedkjølt. Snakk litt om generell hypotermi og la speiderne få prøve å redde hverandre ved å få dem opp fra bakken, pakke inn i sin egen jakke og ringe 113.
 

Post 3: Grav deg ned i tide!
Hvis du er på tur og noen i turfølget begynner å bli skikkelig kalde er det viktig å få dem i le for vær og vind. Men det er ikke alltid en hytte i nærheten. Da kan man lage en levegg av snø. Begynn med å forklare at man bør bygge leveggen i snøblokker for å få en mest mulig stabil og tett vegg. Demonstrer hvordan man graver ut firkantede blokker. La speiderne deretter bygge en levegg med en høyde på 1-1,5 m. Pass på at den er stabil og tett. Minn speiderne på å ta av seg klær når de graver, så de ikke blir svette. Dersom du har flere grupper som kommer innom kan de fortsette på veggen, eller lage en vegg til, så veggene danner en "L" og gir dem et hjørne å søke tilflukt bak.

Denne aktiviteten kan gjøres ved å bygge en gapahuk eller sette opp presenning dersom man ikke har snø.

Lek: Etter tre poster kan det være at noen av speiderne er kalde. Da passer det med stiv heks! I denne versjonen, "kuldeheks" er målet å repetere det vi har lært på postene. La to-tre speidere være kuldehekser. Resten er turgåere. Når kulden (heksen) tar en turgåer fryser de til is, og blir stående der de ble tatt. Der blir de til en annen turgåer ser dem, og varmer dem opp. Frossede turgåere kan bli reddet ved at en annen turgåer stiller seg opp bak dem og holder armene over dem som en levegg, gnir dem, gir dem en klem og/eller løper to ganger rundt dem. Når dette er gjort har den kalde turgåeren fått varmen igjen, og blir med i leken.

 


 

Andakt

I dag har vi lært om kulde og frostskader. Og akkurat som at kroppen blir kald og sløv når den blir nedkjølt kan vi føle oss kalde og sløve når vi har en dårlig dag, eller opplevd noe vondt. På samme måte som det er vanskelig å varme seg selv når man er nedkjølt av kulde blir det også på en dårlig dag vanskeligere å varme seg opp innvendig på egenhånd jo kaldere man er. Men akkurat som man kan varme en nedkjølt person, kan man fjerne kulden inni en annen. Et hyggelig ord, et "hvordan går det" eller en invitasjon til å sitte sammen i lunsjen kan fjerne denne kulden like fort som når noen holder de kalde hendene dine i sine. Så pass på hverandre, og hold varmen sammen.

Jesus sa Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. (Mat 7.12)

 


 

Avslutning

Informasjon
Speiderbønnen
Vær beredt - Alltid beredt

Toppbilde: Peder Undheim