Hvorfor har vi årstider?

Alle vet at vi har fire forskjellige årstider: Vår, sommer, høst og vinter. Men hvorfor er det slik?
Når årstidene våre skifter, kommer det av at jorda hele tiden flytter seg i forhold til sola. 

Jorda sirkler rundt sola, men den roterer også rundt seg selv i en akse på ca 23,5 grader. Dette betyr at jordas akse står på skrå i forhold til sola. På grunn av dette bytter den nordlige og den sørlige halvkulen på å peke mot sola i løpet av jordas omløp rundt sola, og det er dette som gir oss årstider.

Når jorda befinner seg i den delen av banen der den nordlige halvkulen peker mot sola, får vi som bor i nord mer sollys. Det blir vår og sommer når sola varmer opp lufta og jorda. Et halvt år senere vil jorda være på den andre sida av sola og da er det den sørlige halvkulen som peker mot sola, mens den nordlige ligger i ”skyggen”. Når det blir høst og vinter i nord, er det derfor vår og sommer i blant annet Australia og Sør – Amerika.

Illustrasjon av jorda gjennom de fire årstidene, sett fra verdensrommet.

Hva hvis jorda var rett? 

Hvis jordaksen var rett i forhold til sola, ville vi fått den samme mengden med solstråling hver dag gjennom hele året. Da ville det virket som at sola sto opp og gikk ned på det samme klokkeslett hele året. Været ville ikke ha forandret seg sånn som det gjør nå, men føles vårlig hele tida. Livet på jorda ville også forandret seg helt. De fleste planter og mange dyr er nemlig avhengig av at været og årstidene forandrer seg.

Det er noe positivt med alle årstidene, selv om mange har en favoritt. De fleste synes nok at det ville være kjedelig med vår hele året. Det er morro når snøen kommer, den gir oss mulighet til forskjellige aktiviteter. Og det er morro når våren kommer, snøen forsvinner og vi kan ta fram joggesko, ball eller sykkel igjen.