Ull skal gjennom en lang prosess fra den sitter på sauen til den er ullgarn vi kan bruke. 

Det første som skjer er at ullen klippes av sauen. For å holde ullen fri for rusk skal klipping skje på et rent og glatt underlag. Først klippes tovet og ruskete ull bort slik at denne ikke blir blandet med den fine ullen. Ull fra buk, lår og hale klippes av og sorteres for seg selv. Når dette er gjort klippes resten av sauens ull til en stor ullfell. Dette er den fineste ullen, og den sorteres for seg selv. 

Selve klippingen gjøres med en barbermaskin. Sauebønder i Norge er opptatt av at klippingen skal skje på en måte som er mest mulig skånsom for dyrene. Profesjonelle saueklippere kan klippe opp mot 300 sauer på en arbeidsdag.

Når ullen er klippet av sauen blir den tørket om den er våt og pakket i papir. Pakkene sendes til en ullstasjon. Vi har 10 ullstasjoner i Norge. Her blir pakkene åpnet og klassifisert av en klassifisør som avgjør kvaliteten på fellene. Ullen blir pakket etter kvalitet, vasket og sendt til ullvarefabrikker. 

På ullvarefabrikken blir ullen til garn. Først går ullen gjennom en kardemaskin. Denne grer ullen og fjerner floker og klumper slik at ullen blir glatt og fin. Dette kan man gjøre hjemme med håndkarder slik det ble gjort i gamle dager. En håndkarde ser ut som en stor hårbørste med nåler av ståltråd. Man legger en bit ull på karden og drar kardene mot hverandre til ullen er glatt og uten klumper. Her kan du se hvordan du karder ull selv.

Til slutt går ullen inn i en spinnemaskin. Denne strekker og tvinner ullen slik at den blir til sammenhengene tråd. I gamle dager ble dette gjort for hånd på en spinnerokk. Her kan du se hvordan du kan spinne ullgarn selv.

Når ullgarnet er ferdig kan det farges. I dag brukes kunstige fargestoffer, før i tiden brukte man planter eller andre ting som finnes i naturen.