Juletrepynt

I jula og i advent pynter vi med mye forskjellig. My av pynten vi bruker har gamle tradisjoner og symbolikk knyttet til seg. Julepynten kan ha forskjellige forklaringer. I denne saken kan du lese om symbolikken som er mest knyttet opp mot kirken og juleevangeliet.

Stjernen i toppen av juletreet skal symbolisere Betlehemsstjernen. Den minner oss om vismennenes reise til Betlehem og om Jesu fødsel. Før var det vanligere å ha en engel i toppen av treet. Nå er det vanligere å bare ha engler andre steder på juletreet. Englene på treet minner oss om englene på betlehemsmarken. Mange bruker også glitter på juletreet. Noen mener at glitteret skal symbolisere Betlehemstjernens stråler, mens andre mener at det skal minne om engleskaren på betlehemsmarken. 

Fugler på juletreet er symboler for Den Hellige Ånd. Juletrelysene skal minne oss om Jesus, verdens lys, og juletrekulene skal forestille jordkloden. Hjerter på juletreet skal minne oss om kjærligheten Gud har til menneskene og menneskenes kjærlighet til hverandre. Julelenkene skal symbolisere samholdet mellom alle mennesker.

Før var det var vanligere å pynte med halmfigurer. Halmfigurene skal minne oss om halmen i krybben og hvordan Jesus kom til verden.