Ledkort er et bevis på at man har den kunnskapen som skal til for å kunne sikre andre klatrere på en trygg måte. Klatring er gøy og en flott speideraktivitet for både store og små, men skadeomfanget ved klatreulykker kan være store. Derfor er det viktig at alle som sikrer andre klatrere har kompetansen som skal til slik at ingen skader oppstår.

Ved de fleste innendørs klatresentre kreves det at den som sikrer har et sikringskort, enten topptaukort som lar deg sikre på vegger der tauene på forhånd er festet på toppen av veggen, eller ledkort som lar deg sikre en som klatrer på led, altså om som selv leder tauet opp veggens mens den klatrer.

For å lære å sikre kan man ta et sikringskurs på et klatresenter. Man kan også være med en som har ledkort som holder passivt i tauene mens den instruerer deg.

For å få ledkort må man ta en prøve på et klatresenter der en klatreinstruktør observerer deg mens du sikrer en klatrer. Man skal også vise at men kjenner til prinsippene for å klatre sikkert på led. Mer om ledkortprøven kan du lese HER.

Ledkortkurs og ledkortprøver kan du ta ved de fleste innendørs klatresentre.