Livredning i vann
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år)
- Kort (0-30 min)
- Friluftsliv,
- Førstehjelp
Dersom noe skulle falle i vannet som ikke kan svømme, eller skader hodet slik at den blir bevisstløs er det første vi må gjøre å få denne personen opp på land. Om personen får hodet under vann kan det føre til drukning, men selv om personen skulle ha på redningsvest og flyte med hodet over vann kan man raskt bli nedkjølt, selv på sommeren. Det er likvel viktig at man ikke setter sin egen sikkerhet i fare ved å forsøke å redde andre.
Om man selv er på land skal man forsøke å få den andre personen inn til land uten å selv gå ut i vannet. Dette kan man gjøre ved hjelp av en livline eller redningsbøye om man har det tilgjengelig. Har man ikke det kan man bruke andre ting i nærheten som en lang pinne eller en jakke. Forsøk å sende eller kaste gjenstanden ut til personen i vannet. Når personen har tak på gjenstanden kan du dra dem inn til land. Denne metoden kan du naturligvis bare bruke dersom personen er bevisst og selv kan ta tak i gjenstanden og holde seg fast.
Om man selv er i vannet, eller personen i vannet er bevisstløs kan man bruke kameratredning. Dette gjør man ved at man legger seg på ryggen i vannet og bruker hendene til å holde personens hode over vann. Hold en hånd på hver side av hodet slik at håndflatene ligger inn mot personens kinn og kjeveben så langt ned at fingertuppene holder under haken. Dette vil vippe personens hode litt bakover, løfte ansiktet ut av vannet og sikre at personen ikke får vann i munn og nese. Når du har godt tak i personen svømmer du baklengs på ryggen mot land ved å bruke bena.
Dersom man går ut i vannet for å hjelpe noen er det viktig at du er trygg og sikker på at du ikke setter deg selv i fare for å hjelpe personen. Først når du kommer til land kan du starte med livreddende førstehjelp, som hjerte-lunge-redning, om det skulle være nødvendig.