Rense sår med planter

Det var vanligere å bruke planter som medisin før i tiden. Noen planter ble blant annet brukt til sårbehandling. Hvor stor effekt metodene du finner på denne siden har er ikke spesielt godt dokumentert, men det kan likevel være verdt et forsøk om du ikke har annet utsyr, som for eksempel pyrisept og plaster, som du kan bruke. 

Planter i norsk natur

Du kan bruke løvetann til å rense og lindre sår ved å knekke løvetannstilken og gni væsken som er inni mot det såre området. 

Groblad har blitt brukt mye til sårbehandling. Det sies at baksiden av bladet trekker rusk ut av såret, og framsiden av bladet virker helende på huden. Når du bruker groblad skal du derfor først legge et blad med baksiden mot såret en stund før du finner nye blad og legger framsiden ned mot såret etterpå. 

En litt mer tidkrevende måte å rense sår på er å bruke barken fra seljetreet. Da må fdu først koke opp vann og seljebark og la det koke i omtrent en time. Etterpå skal du sile ut barken og bruke væsken til å rense såret med. Husk at du må la væsken kjøle seg ned før du har det på såret sånn at du ikke får brannskader. 

Aloe vera 

Som nevnt har mange planter dårlig dokumentasjon på om de egentlig har noen effekt, men aloe vera derimot, har dokumentert effekt. Daften på aloe vera-planten har lindrende effekt mot sår og tørr hud, og er mye brukt på for eksempel lette brannskader og solbrent hud. Planten vokser ikke vilt i Norge, men det er mulig både å få kjøpt aloe vera-planten og aloe vera-kremer og geléer. 

NB: Det kan være gøy å prøve ut de ulike plantene på små sår og øm hud, men om du har fått en større skade bør du bruke utstyr fra førstehjelpsutstyret. Hvis skadene er mer akutte bør du kontakte legevakt eller ambulanse.