Hva er spleising og hvilke tau kan spleises?

Spleising er en måte å avslutte et tau på sånn at det ikke fliser seg opp og blir ødelagt. Vi kan også bruke spleis til å skjøte sammen to tau permanent.

Tau som består av tre eller flere kordeler kan spleises. Et tau som består av tre eller flere kordeler kalles slått tau og ser ut som det er satt sammen av flere mindre tau. Hvert av de "små tauene" er en kordel. Spleising går ut på at hver kordel i det ene tauet tres over og under kordelene i det andre tauet. Hvis du vil sikre endene på tau som ikke er slått kan du gjøre det med takling. 

Endespleis

Endespleisen kan også kalles kronespleis, og brukes til å lage en avslutning på taiet som ikke fliser seg opp. For å lage en endespleis må du løse opp kordelene i enden, tampen, av tauset omtrent ti centimeter. Hvis tauet er veldig tykt må du løse opp mer. Lag en liten takling på hver ende eller fest en tape-bit rundt tauet sånn at det ikke tvinner seg mer opp mens du holder på.

Når kronen, altså toppen av spleisen, er klar, kan du starte vanlig spleising innover langtauet til endene er helt spleiset inn. Kapp opp taklingen eller tape-biten du lagde i begynnelsen. Bruk en rund pinne til å åpne med mellom tauene sånn at du får tredd kordelen inn i tauet på riktig sted. Tre kordelene over kordelen rett til høyre og under den neste slik som på tegningen. Dra forsiktig i de tre endene på likt slik at tauet ikke endrer fasong, og stram til. Tre innstikk med hver kordel er nok.

Kordelene skal alltid gå samme vei, på den måten kommer de ikke til å krysse seg selv.
 

Øyespleis

Øysepleis brukes til å lage en permanent løkke på et slått tau, for eksempel i enden av et fortøyningstau. Øyespleisen lages på nesten samme måte som endespleisen, men forskjellen er at kordelene stikkes inn et stykke opp på tauet sånn at det blir en løkke i stedet for en ende. Størrelsen på løkka blir bestemt av hvor langt inn på tauet kordelene spleises inn. Det går an å lage en øyespleis rundt et fast øye av metall. Da blir spleisen ekstra holdbar.

Det er en fordel om kordelene er taklet eller tapet i endene slik at de ikke fliser seg opp. Spleisen blir ekstra fin hvis du etter hvert innstikk deler kordelene og fortsetter spleisingen med den halve kordelen. I begynnelsen lønner det seg å gjøre to innstikk før du deler kordelene. Ikke kapp de løse garnene og tampene før spleisen er strukket og strammet godt.

Kortspleis

Kortspleis kan brukes til å skjøte to tai sammen permanent. Løs opp ti centimeter av hvert av tauene. Spleis de to tauene sammen på samme måte som i endespleisen. Det er spesielt viktig å sikre at endene ikke fliser seg opp og at tauene ikke tvinner seg mer opp ved bruk av tape eller takling. Kordelene skal tvinnes opp to slag og tres i hverandre som pilene viser.

Kortspleis består av to spleiser, og vi konsentrerer oss først om den ene siden. Det er lurt å knyte fast den andre enden i lang-tauet. Spleis den første spleisen på samme måte som endespleisen, omtrent tre omganger. Vær oppmerksom på at spleisen lett blir slakk der tauene møtes. Det kan lønne seg å stramme kordelene godt i begynnelsen.

Når spleisen med det ene settet kordeler er helt ferdig, kan du løsne opp tauet som holder de andre kordelene og begynner spleisen her på samme måte. Alle sikringer som tape og taklinger på endene kan gjernes når spleisen er ferdig.

Langspleis

Kortspleiser kan bli litt tykke fordi de inneholder tobbelt så mange kordeler som resten av tauset. Det kan gjøre det vanskelig å tre tauet gjennom trinser, blokker og lignende. En langspleis får nesten lik diameter som resten av tauet. Begynn med å tvinne opp tauet ca 40 ganger tauets diameter. Er tauet 10 mm, 1 cm, tykt, må du tvinne opp 40 cm i begge endene av tauet. Tape endene av tauuet for å unngå at de fliser seg.

Legg tauendene sammen helt inntil hverandre. ta den ene kordelen fra det ene tauet og rull opp et par runder. Følg med den tilsvarende kordelen fra motsatt ende sånn at den blir tvinnet inn i motsatt tauende. Fortsett slik til du har ca en fjerdedel igjen av tauet. Knytt en vanlig knute, en halv båtmannsknop og stram til. Gjør det samme med en kodel langs den andre delen av tauet. Knytt sammen de to midterste kordelene. Du kan gjerne rulle tauendene litt mellom hendene for å jevne ut spleisen.

Nå må alle kordelene festes. Det kan du gjøre ved å tre hver kordel over og under kordelene i tauet et par ganger. En kordel i hver retning i hver t feste. Du skal ha tre fester. Du kan se både øyespleis og langspleis i videoene under ressurser. 
 

UTSTYR

  • tau med kordeler, slått tau
  • tape til å sikre kordelene fra å flise seg opp under spleisingen
  • kniv
  • eventuelt lighter til å smelte endene på syntetisk tau