Telt

Telt tørkes etter bruk. Heng teltet løst i en garasje eller på et tørkeloft i et par dager slik at det får luftet seg godt. Gå over teltduken og se etter rifter. På bomullstelt reparerer du riftene med en lapp. Nylontelt kan du reparere med spesiallim på tube, for eksempel Aquasure som du får kjøpt i en jernvarebutikk, hos en skomaker eller en teltmaker. Glidelåsene kan du gni over med et stearinlys. Så glir de bedre og blir mer vanntette. Har du teltstenger av metall eller hardplast, er det lurt å smøre litt olje i leddene. Da blir de lettere å ta fra hverandre neste gang. 

Når du pakker sammen teltet, rull det gjerne og gjør det så pent som mulig.

Sovepose

Kroppen avgir noen desiliter væske i løpet av ei natt. Derfor må du lufte posen godt hver morgen på tur og når du kommer hjem fra turen. Posen skal ikke oppbevares i kompresjonstrekket. Den har best av å ligge/henge utrullet på et tørt sted. Når du pakker soveposen, bør du stappe den ned i trekket, ikke rulle den.

Soveposen kan til nød vaskes. Men husk at islolasjonsevnen reduseres en god del. Dersom soveposen er blitt våt, kan du tørke den i tørketrommel når du kommer hjem. En tennisball eller to sammen med soveposen i tørketrommelen får fibrene til å bli luftige igjen.

Ullklær

På overnattingstur holder det å ta med to sett ullklær hvis du er flink til å lufte dem mellom bruk. Da kan du gå i ett, skifte når du kommer frem til leirplassen og lufte det du gikk i frem til dere skal sove. Da har du et tørt og fint sett å sove i.

Mellom turene bør ullklær vaskes med jevne mellomrom. Vask det for hånd i kaldt vann med ullvaskemiddel eller i vaskemaskin med ullprogram på 30 grader. Ull krymper dersom det blir vasket i maskin med høy temperatur og mye sentrifugering! Strekk det litt før du henger det til tørk. Ullgensere bør tørke liggende for ikke å miste fasongen.

Fleece

En skitten fleece er ikke like varm som en ren. Det skyldes at fibrene etter en tid blir flatere, og det blir mindre plass til luft imellom. Fleece kan med fordel vaskes i vaskemaskin. Legger du en tennisball eller to i tørketrommelen sammen med fleecegenseren, blir fibrene fine og luftige igjen.

Små reparasjoner

Ha alltid sysaker i sekken. Reparer små flenger og hull i turutstyret og klærne dine med en gang, eller ved leirbålet om kvelden. Små rifter blir fort større hvis du ikke reparerer dem, og med ødelagte klær holder du ikke like godt varmen inne og væten ute. Sportstape kan brukes til midlertidige reparasjoner. Dersom du har fått et hull eller en ganske liten rift i buksa, anorakken eller teltet og vil ha en vanntett reparasjon som varer, bruk lim som for eksempel Aquasure. Når den tørker, blir den til myk plast som føyer seg etter stoffet.

Impregnering

Med tiden blir tøyet mindre vannavstøtende. Yttertøy av bomull, bomulls-blandinger og kunststoff med membran må derfor impregneres med jevne mellomrom, og i alle fall hver gang det blir vasket. Å impregnere betyr å behandle stoffet på en måte som gjør at vannet ikke trenger like godt gjennom. 

Telt må også impregneres. Vær særlig varsom med sømmer, bardunfester og steder der teltet blir utsatt for slitasje.

Visste du at kart også kan impregneres? Da holder det i mange år, selv om det har vært med på mange våte turer og blitt brettet hundre ganger! Spør i butikken etter kartimpregnering. Du kan også pakke det inn i kontaktpapir.

Det finnes flere typer impregnering. Noen typer pensler du på, andre sprayes og noen brukes som vaskemiddel i vaskemaskin. De fleste stoffer som er impregnert, skal ikke vaskes med tøymykner. Legg ut på tur i skikkelig regnvær og finn ut hva som egner seg best! Du kan også spørre noen erfarne turfolk eller i butikken om hvilken impregnering som passer best til akkurat ditt tøy eller telt. Det er lurt å stryke bomullsklær med et strykejern på svak varme etter impregnering. Da legger fibrene seg ned, og plagget blir mer vannavstøtende.

Teksten er hentet fra Speiderhåndboka (2010), kapittel 4: "Utstyr".