Vedlikehold av turutstyr

Alt turutstyr må vedlikeholdes for at det skal vare lengst mulig. Husk at turutstyret er hjelperne dine, og hjelpere skal man behandle godt!

Små reparasjoner

Ha alltid sysaker i sekken. Reparer små flenger og hull i turutstyret og klærne dine med en gang, eller ved leirbålet om kvelden. Små rifter blir fort større hvis du ikke reparerer dem, og med ødelagte klær holder du ikke like godt varmen inne og væten ute. I sysakene bør du ha nål og tråd, en knapp, og en sikkerhetsnål. Da kan det meste repareres. Selv om det som regel er best å sy, kan litt teip være nyttig for midlertidige reparasjoner til du har tid til å sette deg ned å sy. Dersom du har fått et hull eller en ganske liten rift i buksa, anorakken eller teltet og vil ha en vanntett reparasjon som varer, bruk lim som for eksempel Aquasure. Når den tørker, blir den til myk plast som føyer seg etter stoffet.

Impregnering

Med tiden blir tøyet mindre vannavstøtende. Yttertøy av bomull, bomulls-blandinger og kunststoff med membran må derfor impregneres med jevne mellomrom, og i alle fall hver gang det blir vasket. Å impregnere betyr å behandle stoffet på en måte som gjør at vannet ikke trenger like godt gjennom.

Visste du at kart også kan impregneres? Da holder det i mange år, selv om det har vært med på mange våte turer og blitt brettet hundre ganger! Spør i butikken etter kartimpregnering. Du kan også pakke det inn i kontaktpapir. Det finnes flere typer impregnering. Noen typer pensler du på, andre sprayes og noen brukes som vaskemiddel i vaskemaskin. De fleste stoffer som er impregnert, skal ikke vaskes med tøymykner. Legg ut på tur i skikkelig regnvær og finn ut hva som egner seg best.

Du kan også spørre erfarne turfolk eller i butikken om hvilken impregnering som passer best til akkurat ditt tøy eller telt. Det er lurt å stryke bomullsklær med et strykejern på svak varme etter impregnering. Da legger fibrene seg ned, og plagget blir mer vannavstøtende.

Telt

Telt må også impregneres. Vær særlig varsom med sømmer, bardunfester og steder der teltet blir utsatt for slitasje.
 

Illustrasjon av hvordan knyte en bardun.
Illustrasjonen viser hvordan du enkelt kan knute en bardun før du pakker ned teltet.
 

Telt må tørkes etter bruk og lagres tørt. Heng teltet løst i en garasje eller på et tørkeloft i et par dager slik at det får luftet seg godt. Gå over teltduken og se etter rifter. På bomullstelt reparerer du riftene med en lapp. Nylontelt kan du reparere med spesiallim på tube, for eksempel Aquasure som du får kjøpt i en jernvarebutikk, hos en skomaker eller en teltmaker.

Glidelåsene kan du gni du over med et stearinlys. Så glir de bedre og blir mer vanntette. Har du teltstenger av metall eller hardplast, er det lurt å smøre litt olje i leddene. Da blir de lettere å ta fra hverandre neste gang. Når du pakker sammen teltet, rull det og gjør det så pent som mulig. 

Ullklær

Ullklær bør vaskes med jevne mellomrom. Vask det i vaskemaskin med ullprogram på 30 grader eller i kaldt vann med ullvaskemiddel. Ull krymper dersom det blir vasket i maskin med høy temperatur og mye sentrifugering. Strekk det litt før du henger det til tørk. Ullgensere bør tørke liggende for ikke å miste fasongen.

Fleece

En skitten fleece er ikke like varm som en ren. Det skyldes at fibrene etter en tid blir flatere, og det blir mindre plass til luft imellom. Fleece kan med fordel vaskes i vaskemaskin. Det anbefales å bruke skyllemiddel. Fleece bør henges til tørk.

Sovepose

Kroppen avgir noen desiliter væske i løpet av ei natt. Derfor må du lufte posen godt hver morgen og når du kommer hjem fra turen. Posen skal ikke oppbevares i kompresjonstrekket. Den har best av å
ligge eller henge utrullet på et tørt sted. Når du pakker soveposen, bør du stappe den ned i trekket,
ikke rulle den.

Soveposen kan til nød vaskes. Men husk at isolasjonsevnen reduseres en god del. Dersom soveposen er blitt våt, kan du tørke den i tørketrommel når du kommer hjem. En tennisball eller to sammen med soveposen i tørketrommelen får fibrene til å bli luftige igjen.
 

Illustrasjon av en spikkekniv.

Redskaper

Sløve redskaper er ikke bare kjedelig å bruke, det øker også faren for at man skader seg fordi man må bruke mer kraft. Økser og kniver kan holdes skarpe med en brynestein. Hvis du ikke har lært hvordan kniver og økser skal slipes, kan det være lurt å lære det før man setter i gang. En brynestein kan like fort ødelegge en knivegg som å gjøre den skarp. Heldigvis finnes det massevis av videoer og instruksjoner på nett som viser hvordan du gjør det rett!

Sagblader kan ikke skjerpes, men mange tursager har blader som kan byttes ut. Både for tradisjonelle buesager og små brettesager er det enkelt å få tak i nye sagblader. Kjøp gjerne et å ha i reserve før det gamle går i stykker.

Fottøy

Turstøvler har vanligvis overflate i glatt lær, nubuck (børstet lær) eller syntetiske materialer. Uansett hva slags støvler du har vil de trenge pleie. Turstøvler av glatt lær bør smøres med skovoks eller skokrem hver gang de er brukt. Det hindrer læret i å bli stivt, og hjelper til med å holde vannet ute. Støvler og sko med overflate av nubucklær eller syntetiske materialer skal impregneres med sprayimpregnering. Impregnering gjør at materialet frastøter vann, og kan brukes ofte for jevnlig vedlikehold.

Uansett om du skal bruke voks eller flytende impregnering bør skoen være tørr, og det er viktig at skoen er renest mulig før den behandles. Da trekker impregneringen best inn. Det enkleste er å vaske støvelen med en klut eller børste og lunket vann.

Teksten er hentet fra Speiderhåndboka (2020), kapittel 4: "Utstyr". og artiklen "Få turutstyr til å vare"