Bruk blomster til matlaging
Mange blomster er spiselige og kan brukes til matlaging. De fleste smaker lite, men egner seg godt som pynt. Her kan du lese om hvordan du kan tørke og kandisere blomster.
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år)
- Kort (0-30 min),
- Mellom (30-90 min)
- Mat,
- Naturkjennskap
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
SLIK GJØR DU
Tørke blomster
- Plukk noen spiselige og usprøytede blomster, for eksempel ringblomst, kornblomst eller gressløkblomst.
- Plukk kronbadene av blomsten, det er bare dem vi skal bruke. Kast resten av blomsten.
- Spre kronbladene ut på et bakepapir.
- Tørk kronbladene på kjøkkenbenken eller i stekeovnen på 50 grader varmluft til de er knusktørre. På benken tar det et par dager, i ovnen tar det et par timer.
- Ha kronbladene på ett tett glass og oppbevar glasset mørkt. Da holder blomstene seg lenge.
- Bruk kronbladene som pynt på kaker, eller bland dem med varmt vann og lag en god kopp te.
Kandisere blomster
- Plukk noen spiselige og usprøytede blomster.
- Vask blomstene ved å bade dem i kaldt vann.
- Plukk av kronbladene og legg dem til tørk på et bakepapir over natten.
- Finn frem en skål med eggehvite, en ren, liten pensel, en skål med fint sukker og bakepapir til å tørke blomstene på.
- Pisk eggehviten lett til den skummer og pensle eggehviten på kronbladene. Du kan spare litt tid ved å velge blomster med store kronblad. Det er viktig at hele kronbladet er dekket.
- Dypp kronbladene i sukker og legg dem på bakepapir til tørk over natten.
- De kandiserte blomstene kan brukes som pynt på kaker og andre søtsaker.
Den enkleste måten å bruke blomster til matlaging er å plukke noen spiselige blomster og bruke dem i salater eller som kakepynt.
NB: Under ressurser finner du en oversikt over noen spiselige blomster og hva de kan brukes til.
UTSTYR
Tørke blomster
- spiselige blomster
- stekebrett med bakepapir
- tett krukke til oppbevaring
- stekeovn
Kandiserte blomster
- spiselige blomster
- stekebrett med bakepapir
- skål med eggehvite
- pensel
- skål med sukker
Foto: Astrid-Amalie Heldal