BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Kok og skrell et egg.
  2. Fukt egget sånn at det sklir lett. 
  3. Sett et kakelys på toppen av egget og tenn på. 
  4. Hold en vannkaraffen opp ned mens dere fører egget, med lyset først, opp i karaffelen til egget stopper opp. 
  5. Når lyset slukner kan dere slippe egget. Hva skjer med egget? 
  6. Hvis egget tetter hele åpningen til karaffelen skal egget suges inn i karaggelen
  7. En annen måte å gjrøre dette eksperimentet på er å putte en brennende bit av et avispapir i karaffelen før du setter egget på toppen. 
  8. For å få egget ut igjen kan du holde karaffelen slik at egget faller ned mot åpningen og blåse inn sånn at du skaper overtrykk på innsiden og egget blir presset ut. 

Hva skjer med egget

Lyset varmer opp lufta inni karaffelen. Varm luft tar større plass enn kald luft. Lyset slukker når det har brukt opp all oksygenet inni karaffelen. Når den varme lufta kjøles ned igjen vil den ta mindre plass. Da blir det undertrykk i karaffelen og egget blir sugd inn i flaska.

HUSK: Det er viktig at åpningen på karaffelen er akkurat passe stor sånn at egget dekker hele åpningen. Den må ikke være for liten sånn at egget ikke blir sugd inn og ikke for stor, da vil det komme luft inn på sidene i stedet for å suge inn egget. 
 

UTSTYR

  • Nesten hardkokt egg
  • Flaske med passe stor åpning
  • Kakelys
  • Fyrstikker
  • Eventuelt litt avispapir