Tørke fisk
Tørking av mat er verdens eldste konserveringsmetode. Tørrfisk inneholder alle de samme næringsstoffene som fersk fisk, forskjellen er at den har bedre holdbarhet og er lettere å bære med seg.
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år),
- Ledere
- Heldags
- Mat
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
Tradisjonelt har tørrfisk blitt tørket ved å henge på hjell, et slags trekanta stillas eller "tørkestativ" i tre, fra februar til mai. Etterpå har fisken blitt ettermodnet innendørs i to til tre måneder. De færreste har mulighet til å tørke fisk på denne måten selv, men da er stekeovnen et godt alternativ.
SLIK GJØR DU
- Stek fisken lett, helst uten å bruke fett i stekepannen.
- Del fisken i små terninger.
- Legg et bakepapir på en rist og spre fiskebitene utover.
- Stek fisken i stekeovnen på rundt 70 grader varmluft til fisken er tørr. Det vil ta 7-9 timer, hvis bitene har riktig størrelse. Større biter trenger lenger tid.
- Sett ovnsdøren på klem ved å kile den åpen med en sleiv for å slippe ut fuktigheten mens du tørker fisken.
- Pakk fisken tett når den er ferdig tørket.
- Ta den tørkede fisken med på tur og bruk den i for eksempel fiskegryte. Husk å legge fisken i bløt før du har den oppi matretten.
NB: Noen ovner skrur seg av dersom døren er åpen. Hvis ovnen din gjør det, må du holde døren igjen og heller åpne den med jevne mellomrom for å slippe ut fuktigheten.
UTSTYR
- Fisk å tørke
- Stekeovn
- Sleiv
- Skjærebrett
- Kniv