Forstå værmeldingen

Det er mange ulike tegn og begreper i værmeldingen som bare brukes når det er snakk om vær. Et eksempel er Beauforts vindskala som sier noe om styrken på vinden. Skalaen ble utviklet og opprettet av en engelsk admiral på begynnelsen av 1800-tallet. 

Vindskalaen strekker seg fra vindstille, 0.0-0.2 m/s, til orkan, fra 32.7 m/s. M/s står for meter i sekundet. Du kan lese mer om Beuforts skala og de ulike vindstyrkene her.

Værkartet

På værkartet er det symboler som skal symbolisere sol eller klarvær, delvis skyet, skyet, regnbyger, regn, regn og torden, sludd, og snø. I tillegg varierer symbolene etter om det er dag, natt eller mørketid. Det er viktig å vite hvordan symbolene ser ut og hva de betyr for å kunne forstå værkartet på nyhetene eller værmeldingen på nettet og i avisen. Du kan se værsymbolene og hva de betyr her eller i dokumentet under ressurser. 

Høytrykk og lavtrykk

H og L er to andre symboler som vi kan se på værkartet. H-ene står for høytrykk. Høytrykk betyr at det atmosfæriske lufttrykket er høyere her enn i områdene rundt. I høytrykksområdene synker lufta ned mot bakken, og på veien nedover varmes den opp og fuktigheten reduseres. Høytrykk fører vanligvis med seg det vi kaller fint vær.

L-ene står for lavtrykk. Det betyr at det atmosfæriske lufttrykket er lavere her enn i områdene rundt. I lavtrykksområdene stiger lufta opp, den avkjøles og vanndamp blir til vanndråper, skyer og regn. Varm luft holder på mer fuktighet enn kald luft. Lavtrykk fører altså ofte med seg regn og det vi kaller dårlig vær.

Atmosfæren prøver hele tiden å gjevne ut trykkforskjellene. Det skjer ved at varm og tung luft i høytrykksområdene beveger seg mot de tommere lavtrykksområdene. På den måten får vi vind.