Nettvett
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Samfunn
Nettvett
Muligheten alle har til å publisere det de vil, gjør at du ikke kan stole på alt som står på nett. Noen sider er useriøse og publiserer informasjon uten å sjekke om den er riktig, og andre sider sprer bevisst ting som ikke er sant. Sjekk siden det er publisert på og hvem som har skrevet det. Vær kritisk til informasjon på sider uten kildehenvisninger og søk opp informasjon på flere steder.
Dele bilder
At alle kan publisere det de vil, gjør at vi må tenke gjennom hva som legges ut. Det kan være hyggelig å legge ut bilder av venner, men det er de som er på bildet som bestemmer om det er greit at det legges ut. Spør først om bildet kan deles, så er du på den sikre siden. Det er ikke alt som ligger på internett som kan brukes fritt. Hvis du vil legge ut informasjon eller bilder du har funnet på nett, må du spørre den som har laget det om lov. Husk at du selv har ansvar for det du publiserer. Det er viktig at vi tenker gjennom hvordan det vi skriver på nett kan bli oppfattet av den som leser det.
Alt som lastes opp på nett kan lastes ned av andre og spres videre. Legg derfor ikke ut informasjon eller bilder dersom det er viktig at dette ikke kommer på avveie. For å unngå at noen logger inn på dine sider og poster noe i ditt navn, bør du velge et passord som er vanskelig å gjette, og ikke dele det med noen.
Mobbing på nett
Mobbing kan også skje på internett. Nettmobbing skjer når noen sender stygge meldinger, publiserer bilder som setter personen i dårlig lys eller publiserer stygge ting om en person så mange kan se det. I tillegg kan det være mobbing om en person blir utestengt på nett, ikke får være med i grupper eller samtaler eller hvis ingen «liker» bilder eller oppdateringer en person legger ut. Nettmobbing kan være vanskelig for voksne å oppdage. Derfor er det ekstra viktig at du sier ifra dersom du opplever dette selv, eller om du ser at noen andre blir mobbet på nett.
Nettvenner
På sosiale medier kan du bli kjent med nye mennesker og snakke med speidere fra hele verden. Men også her må du være forsiktig; noen lager falske profiler, og utgir seg for å være en annen enn den de er. På mange steder er det også mulig å være anonym. Det betyr at du ikke egentlig vet hvem du prater med. Skal du møte noen du er blitt kjent med på internett, er det viktig at du snakker med en voksen på forhånd, møter dem på et offentlig sted og ikke drar alene. Avslutt kontakten og si ifra til en voksen om du opplever noe ubehagelig.
Patruljen på nett
Det er fint å bruke internett til å vise fram hva dere gjør på speideren. Mange speidergrupper har egne nettsider og sider på sosiale medier som Facebook eller Instagram. Kanskje kan hver patrulje være med å lage innhold til nettsider eller sosiale medier ved å skrive litt om det dere gjør? Patruljen kan også ha sin egen #emneknagg til bruk i sosiale medier. Her kan dere oppdatere alle som følger gruppa med bilder og hendelser fra møter og turer. Bruk gjerne emneknaggen #kmspeider når dere legger ut bilder.
Foto: Helene Moe Slinning