Å dra på jakt

Det er ikke bare å gå ut og jakte. Det er mange regler knyttet til jakt. Her finner du en oversikt over noen av dem og hva det er viktig å tenke på før du drar på jakt. 

Jegerprøven 

For å kunne gå på jakt med våpen må du har bestått jegerprøven og ha betalt jegeravgift. Det er fordi at alle som jakter på vilt i Norge skal ha god nok kunnskap til å jakte på en riktig måte og de riktige holdninge rundt jakt. Det er mulig å ta jegerprøven det kalenderåret du fyller 14 år. Jegerprøven består av et obligatorisk kurs og en teoretisk eksamen. 

Når du er 14 år har du også lov til å delta på opplæringsjakt på småvilt hvis du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år. Denne personen må ha drevet med jakt, betalt jegeravgift i minst tre år, og ha mulighet til å kontrollere og instruere deg når du er under opplæring. I tillegg må dere ha tillatelse fra grunneier. 

For å jakte på storvilt må du ha fylt 16 år for å bli med på oplæringsjakt og 18 år for å jakte alene, i tillegg til å ha bestått skyteprøven eller storviltprøven. 

Våpen

Alle som eier eller lovlig låner våpen må oppbevare det sammen med vitale deler (som ammunisjon) i FG-godkjente sikkerhetsskap

Under jakta stilles det egne krav til våpen og ammunisjon, avhengig av hvilken jaktorm du skal ut på. Det er viktig å sette seg inn i disse kravene før du drar ut på jakt. 

Generelle regler

  • I de fleste jakttilfeller trenger du grunneriers tillatelse for å drive jakt. Det eneste unntaket er under jakt på sjø. 
  • Du må alltid ha med våpenkort når du har med deg våpen eller ammunisjon.
  • Hvis du låner våpen av noen andre må du alltid ha med deg tillatelsen for lånet og n signert utlånserklæring for våpenet du bruker eller transporterer. 
  • Du må ha med dokumentasjon på betalt jegeravgift.
  • På storviltjakt må du ha med dokumentasjon for bestått storviltprøve. 
  • Når du transporterer våpen skal våpenet være tomt for ammunisjon og nedpakket i futteral. 
  • Forlater du våpenet i en bil uten tilsyn, må du ta med den en vital del, for eksempel sluttstykke på rifle eller forskjeftet på hagle. Våpenet skal ikke ligge synlig i bilen. 
  • Det er ikke lov å oppbevare våpen og ammunisjon i ubebodd hus eller hytte, men i forbindelse med jakt er slik oppbevaring likevel tillatt, så lenge våpen og ammunisjon holdes under forsvarlig tilsyn. Det er ikke krav om våpenskap. Våpenet kan etterlates i hytta eller huset ved kortere fravær dersom en vital del blir tatt med ut. 

Småvilt og storvilt

Når det er snakk om jakt, skiller vi mellom storvilt og småvilt. Storviltjakt krever at du har tatt skyteprøven i tillegg til jegerprøven. I forkant av storviltjakt må du også i de fleste tilfeller ha fellingstillatelse som sier noe om hvile dyr du eller jaktlaget har lov til å felle, og du må betale en fellingsavgift til Miljødirektoratet i etterkant av jakten. 

Elg, hjort, dåhjort, villrein, rådyr, villsvin, muflon, moskusfe, bjørn, ulv, jerv og gaupe regnes som storvilt. De artene som ikke går under storvilt blir regnet som småvilt. Alle som jakter elg, hjort eller rådyr må ha tilgang på godkjent ettersøkshund. 

Jakttider

Det er ulike regler knyttet til jakt på ulike arter. Noen arter er fredet, og ikke lov å jakte på i det hele tatt. For alle artene det er lov å jakte på er det regler for jaktmåte og når du kan jakte på artene. Disse datoene og reglene varierer fra art til art, men de fleste har jaktsesong som spenner fra høsten til vinteren eller tidlig vår. En oversikt over når du kan jakte på de ulike artene finner du her. 

I tillegg til å sette seg inn i jakttidene for de ulike artene er det viktig å vite hva som står i viltloven og våpenloven. 

Jaktrapportering

Alle som har betalt jegeravgift har en plikt om å rapportere hvilke dyr og hvor mange de har felt i løpet av jaktåret. De som ikke rapporterer, vil få et gebyr på jegeravgiften neste år. 

Aldersgrenser

  • Før du har fylt 14 år kan du bare være med på jakt uten våpen.
  • Fra og med kalenderåret du fyller 14 år kan du ta jegerprøvem.
  • Når du er mellom 14 og 16 år kan du være med på opplæringsjakt på småvilt, med samtykke fra foreldre eller foresate forsvarlig tilsyn. 
  • Når du er 16 år og har bestått jegerprøven kan du jagte småvilt alene. 
  • Når du er mellom 16 og 18 år kan du ta skyteprøven og delta på opplæringsjakt på storvilt, med samtykke fra foreldre eller foresate forsvarlig tilsyn. 
  • Fra du er 18 år kan du jakte storvilt på egenhånd, så lenge du har bestått jegerprøven og skyteprøven. 

Kilder: miljodirektoratet.no og njff.no