Hva gjør du hvis du mottar et varsel?
- Lytt nøye, bekreft det du har hørt og opptre rolig. Gi trygghet, slik at varsler opplever å bli trodd. Du skal ikke stille kritiske spørsmål til det varsleren forteller. Det er ikke din rolle å etterforske saken, men heller lytte aktivt til det du hører. Du kan ikke love å holde informasjonen hemmelig. Det vil si at dersom det er riktig eller nødvendig, skal du varsle videre til rette mottaker.
- Det skal, hvis det er praktisk mulig, alltid være to personer til stede ved mottak av varsel.
- Ta notater fra samtalen, og informer om hva som er videre saksgang i en varslingssak.
- Sikre situasjonen for den utsatte og vurder om det er behov for akutt psykisk eller fysisk helsehjelp. Det er ditt ansvar å ivareta personen inntil andre ansvarspersoner overtar. Kontakt aldri den som anklages.
- Er du usikker på om du bør varsle? Ta kontakt med generalsekretær på beredskapsnummer 915 16 612. Hvis generalsekretær ikke er tilgjengelig, kan du ta kontakt med noen andre i varslingsgruppen. Se kontaktinfo under "Hvordan varsler jeg?". Generalsekretæren har ansvar for å følge opp situasjonen videre. Ved behov vil varslingsutvalget (ev. ressursgruppen mot grenseoverskridende atferd og overgrep) bistå i oppfølging. Dersom saken gjelder generalsekretær, kontaktes landssjef. Kontaktinformasjonen til landssjef finnes på våre nettsider.
Hvis personen er under 16 år, skal generalsekretær kontakte foresatte og eventuelt barnevern varsles. Dersom den utsatte er mellom 16 og 18 år, bør kontakt med foresatte normalt skje etter dialog med den utsatte.
Les mer om hvordan du sender inn et varsel under "Hvordan varsler jeg?".
Du finner retningslinjene for varsling nederst under "Ressurser".