BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Saul blir misunnelg på David, Første Samuelsbok 18, 1-4.

ANDAKT

av Kirsten Finch

Har du noen gang kommet fram til bålet og ikke funnet en ledig plass i ringen rundt, eller kommet litt sent til et fellesmåltid og ikke klart å finne en plass ved siden av noen for å sitte ned og spise? Det kan av og til være litt kjipt å måtte spørre og lage sin egen plass i fellesskapet. Det å ville være en del av et fellesskap er helt grunnleggende for oss mennesker – vi trenger alle å høre til. Vi trenger å finne vår plass.

Hvert år i juni måned dukker regnbueflagg opp og det arrangeres pride-parader flere steder i både Norge og verden. Ved å flagge med regnbueflagg kan folk tydelig vise sin støtte til og anerkjennelse av mangfoldig kjærlighet og at alle mennesker er like mye verdt. 

David og Jonatan

I en av historiebøkene i Bibelen kan vi lese om kong Saul og hans sønn, kronprins Jonatan, som nærmest blir hodestups forelsket i soldaten David. Fortellingen sier at Jonatan ble så nært knyttet til David «at han fikk ham så kjær som sitt eget liv» (1. Sam 18, 1-4). De to danner en pakt og Jonatan gir alle sine klær til David. Når Jonatan senere dør på slagmarken, flerrer David av seg kappen sin i tegn på sorg og synger en sørgesang: «Jeg sørger over deg, Jonatan, min bror! Du var meg så inderlig kjær. For meg var din kjærlighet mer underfull enn den kjærlighet jeg fant hos kvinner».

Historien om Jonatan og David kan tolkes på ulike måter. Den kan leses som en fortelling om et veldig nært vennskap, og om to menn som tør å uttrykke den kjærligheten som kan ligge i et vennskap. Men teksten kan også leses som en skeiv kjærlighetshistorie. Når Bibelen gir rom for skeiv kjærlighet, vil også fellesskapet hvor teksten brukes og leses gi rom for skeiv kjærlighet. Begge fortolkningene er på hver sin måte grensesprengende, og den kan bidra til å lage plass i fellesskapet hos oss ved å vitne om det mangfoldet av kjærlighet som også finnes i Bibelen.

Vi takker og ber

  • Vi takker for at vi kan uttrykke kjærlighet på mange ulike måter.
  • Vi takker for at vi alle kan finne plass i fellesskapet her.
  • Vi ber om at alle skal oppleve at det er trygt å være seg selv.