BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Et nytt bud, Joh 13, 30-35.

Les også legenden om St. Georg før dere leser andakten.

ANDAKT

av Martin Enstad

St. Georg er en klassisk helt. Han saler sin hest og rir til kamp mot ondskapen. Han er en helt og en helgen fordi han velger å bruke sin styrke og sitt mot til å kjempe for det gode, og mot ondskapen. Det ser vi når han kaster seg inn i kampen med dragen. Og så vet vi at Georg til slutt ble drept, ikke av dragen, men av den romerske keiseren i en kristendomsforfølgelse. Hadde Georg valgt å kjempe for det onde, ville han ikke vært en helt og en helgen, men en skurk og en forbryter.

Georg var modig nok til å stå for det han trodde på, selv når det kostet han livet. Enten det var drager eller keiseren som ville drepe han, så kjempet han for det han trodde var sant og rett. Og han som satte mot i Georg var jo nettopp Jesus. Han som sier til sine disipler, til Georg og til oss: «Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre». St. Georg er en helt og en helgen som hjelper oss å skjønne hva Jesu ord betyr. Han oppfordrer oss til å være modige. Til å slåss for de som trenger vår hjelp.

Drager i vår tid

Menneskene i byen Silena trengte Georg sin hjelp for å bli kvitt dragen. I våre omgivelser kan dragen være en som mobber i skolegården, en som ikke vil la dem få være med på laget som ikke er blant de raskeste eller kuleste. En som aldri vil la deg glemme feil du har gjort, selv om du er tilgitt av både Gud og mennesker. Eller kanskje dragen er de som heller vil prioritere det å tjene penger enn å ta hensyn til naturen, klimaet og fattige mennesker som særlig lider under de klimaendringene som vi opplever i verden.

Å elske er egentlig noe av det modigste som finnes. For den som elsker er villig til å slåss for andre enn seg selv. Den som elsker er villig til å la andre være like viktig, ja til og med viktigere enn seg selv. Den som elsker likner litt på St. Georg, som var villig til å dø i kampen mot dragen. Den som elsker likner litt på Jesus som var villig til å dø for oss. Den som elsker, har trukket sitt sverd, ikke for å drepe, men for å beskytte.

Det er viktig å vite hva man vil beskytte. Og enten man er speider eller ikke, kan vi finne god hjelp i speiderløftets ord: Jeg lover å være åpen for Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven.

Vi takker og ber

  • Vi takker for alt vi har å glede oss til, og mange nye speideropplevelser.
  • Vi takker for alle stolte speidere og ledere som gjør en forskjell i lokalsamfunnet sitt. 
  • Vi ber for alle som skal ut på tur og haik. 
  • Vi ber for at flere skal oppdage friluftslivets gleder.