St. Georgsdagsfeiring
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år),
- Ledere
- Mellom (30-90 min),
- Lang (90-180 min),
- Heldags
- Speiderkjennskap
Legenden om St. Georg forteller om da han befridde byen Silena i Libya ved å drepe dragen som plaget innbyggerne i byen. Derfor feires ofte St. Georgsdagen med å kjempe mot dragen.
Feiringen kan legges opp på denne måten:
Start med å fortelle legenden om St. Georg. Lag også en ramme rundt dagens opplegg ved å fortelle at speiderne i dag skal få følge i St. Georgs fotspor og selv forsøke å drepe dragen.
Del speiderne inn i patruljer de skal være i under et postløp. De ulike postene skal gjøre speiderne klare til å kjempe mot dragen
Post 1: Kostymer
For å være ekte dragekjempere trenger man et skikkelig ridderkostyme. Det kan gjøres enkelt ved å bruke striesekker som knytes rundt livet med sisal. Speiderne kan pynte sekkene med patruljens navn eller logo ved å tegne eller lime på stoff i ulike farger. Kanskje hver patrulje kan ha sin farge? Speiderne kan også lage ridderhjelmer i papp. Bruk bølgepapp på rull og lag et "bånd" rundt hodet, fest med teip eller stifter. Fest gjerne en stripe papp fra midt foran på hjelmen ned over nesen. Hjelmen kan pyntes med tusj eller stoff i patruljens farger.
Post 2: Våpen
For å kunne kjempe mot dragen må man ha våpen å kjempe med. Lag pil og bue eller sverd. Sverd kan speiderne lage ved å surre en kort pinne på tvers over en lengre, bruk vinkelsurring. Eller det kan klippes ut i papp. Speiderne kan også lage skjold i papp. Klipp ut i ønsket fasong og pynt med tusj eller stoff i patruljens farge. Lag håndtak ved å festen en bit papp på baksiden med teip eller stifter.
Post 3: Rop
For å kjempe mot en drage kreves samhold i patruljen og masse mot. Patruljen skal sammen lage et rop som gjør dem klare til kamp!
Post 4: Lage dragen
Man kan ikke kjempe mot en drage som ikke finnes. Patruljene kan lage hver sin lille dorulldrage eller alle patruljene kan lage en større drage sammen. Den store dragen kan lages av pappesker og skoesker i forskjellige størrelser. Hver patrulje lager etter tur én del av dragen. Eksempler på deler patruljene kan lage:
Kroppen: Stable esker og skoesker oppå og ved siden av hverandre slilk at de danner kroppen til dragen. Ikke fest eskene sammen! Dette fordi det gjør det vanskeligere å "drepe" dragen på slutten av feiringen.
Hodet: Hodet må settes på toppen av dragen. Lag øyne av svart stoff eller papir som limes på en eske, øynene kan også males på. Kanskje kan dragen få en stor rød tunge, eller ild sprutende ut av munnen, som kan lages av stoff eller papir og teipes eller stiftes fast. Dragen kan også ha rød eller grønn kam av papir eller stoff.
Vinger: Mange drager har vinger. Disse kan lages av stoff eller papir. Om man lager disse av stoff kan de festes til kroppen ved at stoffet festes til blomsterpinner som stikkes inn i eskene som danner kroppen til dragen. Vinger av papir kan brettes og stiftes eller teipes fast
Hale: Halen kan lages av stoff eller papir på samme måte som vingene.
Male: Hele dragen kan males i dragefarger, gjerne grønn. Eller man kan lime fast farget papir.
Armer og ben: Disse kan lages av mindre esker eller kartonger og enten stables inntil eller festes i kroppen.
Patruljene kan naturligvis også lage hver sin store drage.
Når alle patruljene har vært gjennom alle postene er det på tide å drepe dragen. Dragen eller dragene stilles opp så alle kan se dem. Patruljene roper kampropene sine etter tur så alle får høre hverandres rop. Deretter kan alle storme frem og bruke våpnene til å "drepe" dragen. Er man mange speidere kan patruljene komme opp etter tur, eller man kan velge en representant fra hver patrulje.
Feiringen avsluttes med en samling der man kan snakke om dagens opplegg og knytter legenden om St. Georg til moderne tid.
Foto: Nils Agnar Eldholm/ Biskopshav KFUK-KFUM-speidere