Skjær et snitt gjennom skallet rundt hele appelsinen. Ta av skallet i en hel bit på den siden der appelsinen har hengt på treet. Pass på at du får med den hvite stilken på innsiden, dette er veken til lyset.

Ta ut fruktkjøttet, ikke kast det!

Sett skallet med veken på et bord eller lignende så det står støtt. Hell matolje i skallet og la det stå i ca ett minutt så oljen rekker å trekke opp i veken.

Tenn veken. Det kan ta litt tid å få fyr på veken, det kan derfor være lurt å bruke lighter eller gasstenner fremfor fyrstikker. Når du har fått fyr på lyset kan det brenne i mange timer.

Kos dere med appelsinduften fra lyset mens dere spiser fruktkjøttet fra appelsinen.

Hvis man vil kan aktiviteten brukes som utgangspunkt til samtale om:
1: Hva trengs for å lage ild?
2: Klima og miljø: Er dette et miljøvennlig lys? (Ja fordi alt innholdet i lyset er produsert av planter, men skulle alle lys på markedet blitt produsert av planteolje ville det tattt opp plass der det ellers kunne blitt dyrket mat.) Er vanlige stearinlys fra butikken miljøvennlige? (Nei, de inneholder gjerne både parafin og palmeolje.) 

UTSTYR

  • Appelsin
  • Kniv
  • Matolje (for eksempel rapsolje)
  • Lighter e.l.