For å ha en god opplevelse på haik er det viktig å være litt forberedt og ikke minst å ha med riktig utstyr! Husk også på at dere skal bære utstyret et stykke, ikke ta med mer enn dere trenger.

Hvor skal vi dra?
Det kan være lurt om patruljeførerne eller lederne tar en tur i området der dere skal overnatte på forhånd slik at dere vet om et sted der dere får satt opp gapahuken. Det er en fordel om det er mulig å få tak i vann i nærheten av overnattingsplassen.

Hva skal vi ha med?
Pakkeliste for patruljen:
Presenning eller haikeduk
Sissal
Plugger
Øks
Fyrstikker
Dopapir
Førstehjelpsutstyr
Kart og kompass
Fellesutstyret kan bæres av ledere hvis man har med unge speidere, på tur med eldre speidere kan man dele på fellesutstyret.

Pakkeliste for deltagerne: Pakk i sekk!
Gode sko eller støvler
Speiderskjerf
Sovepose (Grevling er lurt hvis du har)
Liggeunderlag
Regntøy og støvler (På korte turer er det lov å se på værmeldingen, men det er veldig kjedelig å ikke ha regntøy om det kommer en umeldt skur!)
Ullundertøy
Lue, votter og skjerf
Varm genser
Ullsokker
Sokkeskift
Drikkeflaske med drikke
Minimalt med toalettsaker - tannbørste og myggmiddel er gjerne mer enn nok. Pluss eventuelle medisiner
Lommelykt
Speiderkniv
Kosedyr 
Masse godt humør!

Hva skal vi spise?
Det er viktig å få i seg mat på tur! Det er fint å grille pølser, men det finnes også andre lettvinte løsninger. Til frokost og lunsj dagen etter er det en enkel mulighet at speiderne tar med seg brød og pålegg som alle deler på. Ta gjerne med marshmellows til kvelden, eller speiderne kan ha med litt godteri selv som alle kan dele. Mulepose eller nødproviant med nøtter og sjokolade er hyggelig å ha i lommen om man blir sliten og sulten uderveis.

Hva skal vi gjøre?
På haik går gjerne tiden med til å gå dit man skal, sette opp leirplassen, fyre bål (hvis det er lov), spise middag, spise frokost, pakke sammen leirplassen og gå hjemover. Kanskje blir det også tid til å ha et leirbål på kvelden? Eller en scouts own eller andakt på morgenen? Det kan være lurt å ha noen leker i bakhånd hvis speiderne skulle kjede seg. Det er også mulig at en leder eller patruljefører går i forveien og legger ut poster slik at turen blir som et postløp for speiderne. Da oppleves turen som kortere å gå.