Med riktig teknikk blir padleturen enda bedre.

Padletak

Padleåren holdes med begge hender, den ene hånden oppå grepet på åren, den andre et stykke ned på åren. Kraften legges i første del av takene. Bruk rygg- og magemuskler og hoften aktivt for å spare armene. Det er den som sitter bakerst i kanoen som har hovedansvar for å styre og som må tilpasse seg til den som sitter foran. Men padling er en samarbeidsaktivitet, kommunikasjon er viktig!

Fremdriftstak

Kanskje det mest sentrale taket. Stikk åren ned i vannet og dra den bakover i en jevn bevegelse. Armene skal være strake hele veien. Når du løfter åren opp av vannet for å ta et nytt tak vrir du den litt inn så du får mindre luftmotstand mens du fører åren frem igjen. Er dere to i kanoen padler en på hver side. Er dere tre padler de to foran på hver sin side, mens den bakerste bytter ved behov. Det lønner seg å padle i takt!

Styretak

Kalles ofte J-tak fordi det tegnes en J i vannet med åren. Bare den som sitter bak i kanoen skal gjøre dette taket. Brukes for å holde stø kurs. Gjør som ved fremdriftstak, men mot slutten av taket vris åren og presses ut fra kanoen, hele taket skal tilsammen forme en J.

Bremsetak

Det motsatte av et fremdriftstak. Stikk åren i vannet bak hoften og skyv rett fremover. Hvis det gjøres på begge sider vil kanoen bremse uten å svinge for mye. Gjøres det på bare av den som sitter bak, mens den som sitter foran tar fremdriftstak vil kanoen svinge kraftig.

Snutak

Plasser årene i vannet rett ut fra kanoen med den flate siden mot kanoen. Dra åren mot kanoen. Hvis dette gjøres på hver side av kanoen vil den snu uten fremdrift. Taket kan også gjøres motsatt vei, ved at åren stikkes ned i vannet inntil kanoen og skyves rett ut.

Andøving

Betyr å holde kanoen i ro og i samme retning kun ved bruk av årer. Bruk de ulike takene til å få til dette. Vind og driv i vannet vil avgjøre hva og hvor mye padlerne må gjøre for å holde kanoen i ro.

Stabilitet

Kanoer er ganske ustabile båter og det er fort gjort å få et ufrivillig bad om man ikke passer på.

Inn og ut av kanoen

Den ene holder kanoen mens de(n) andre går oppi. Hold i begge ripene og tråkk midt i kanoen, da er den minst ustabil. Når de(n) første har satt seg støtter denne kanoen med åren og den siste går oppi på samme måte. I land gjør dere akkurat motsatt. Aldri vær mer enn én som står i kanoen samtidig. 

Sittestilling

Jo lengre ned i kanoen dere får vekten, jo mer stabil er den. Det beste er å sitte på kne i bunn og støtte rumpa på setet. 

Bytte plass

Dersom dere må bytte plass i kanoen: Bare én reiser seg om gangen. Beveg deg i kanoen på samme måte som når man skal ut og inn. Den som sitter aker seg litt frem i bunn av kanoen for å gi bort setet sitt til den som flytter seg først. Vær særlig forsiktig når dere passerer hverandre, og hold tyngdepunktet lavt. Dette egner seg best som en aktivitet der man trener på stabilitet, det beste er å padle til land og bytte plass her.

Håndtering

Kanoen bæres ned til og settes pent på vannet. Yngre speidere kan være mange som bærer samme kano sammen. Kanoen settes i vann så den ikke berører bunn. Det kan fort gå hull på kanoer som slepes mot underlaget eller dunker mot land. Det beste er å legge kanoen med langsiden mot land eller en brygge. Hvis dette ikke er mulig legges bakenden inn mot land. 

Sikkerhetsregler

 • Bruk alltid flytevest
 • Gjør ingen brå bevegelser er reis deg opp i kanoen. Dette kan gjøre at dere velter.
 • Hold dere nærme land, ikke kryss lange åpne områder.
 • Hold tyngdepunktet i kanoen lavest mulig. Det gir best stabilitet.
 • Bli ved kanoen hvis dere velter, svøm den inn til land om det er mulig. Eller bruk kameratredning. Det er ikke mulig å komme opp i kanoen igjen alene. 
 • Vær varsom ved elver, fosser o.l. 
 • Kle deg etter været. Ull innerst hvis det er kaldt i vannet.
 • Har dere last i kanoen skal dette lastes med lavest mulig tyngdepunkt. Det er lurt å stroppe fast lasten slik at den ikke synker om dere skulle velte.
 • Ta hensyn til værmeldingen, det er tung å padle i motvind.
 • Øv på kanopadling og kameratredning før dere drar på langtur.

Kanoregler for yngre speidere

 1. Bruk alltid flyteplagg ombord i en kano
 2. Hold dere til det området som er bestemt
 3. Ikke reis deg opp i kanoen
 4. Skal noen bytte plass må dere padle til land.
 5. Ikke sprut på hverandre
 6. Unngå kollisjon
 7. Ikke len dere ut på siden
 8. Pass på padleårene
 9. Bli ved kanoen hvis den velter

Seil med kanoen

I medvind kan det gå fort om dere lager et seil på kanoen. Bruk en padleåre som mast og bruk en presenning, en åpnet søplesekk eller noe annet vindtett (jakker, liggeunderlag...) som seil. Dere bør ha mulighet til å slippe ned seilet umiddelbart hvis dere skulle miste kontroll. Hold masten selv uten å feste den, eller fest seilet slik at det kan dras ned. 

Dere kan også prøve å ha flere kanoer ved siden av hverandre og holde seilet mellom kanoene. Det krever noe mer vind, men er også litt mer stabilt.

På kanotur

Kanoen kan brukes som feste for presenning hvis dere er på overnattingstur!

Praktisk øvelse

Gå gjennom sikkerhetsreglene før dere setter dere i kanoene. Spør gjerne om speiderne vet hvordan man oppfører seg i en kano. Tren på å gå om bord. Når alle er i kanoene be speiderne sette seg på kne i bunn av båten med rumpa på setet og kjenne på stabiliteten. Be dem sette seg på setet med fotsålene i bunn og kjenne på stabiliteten. Ved hvilken sittestilling er kanoen mest stabil? 

Forklar de ulike takene og la speiderne prøve. Når de har trent litt på takene kan dere leke en kanolek, f.eks, kanosisten, nappe hale eller bare førstemann.