Utgangspunktet for kjelken er skiene og stavene til den skadde personen. Du trenger også tau og helst to håndtak til snøspader eller noe annet med samme lengde.

Legg skiene med litt avstand mellom seg. Surr fast spadehåndtakene mellom skiene, en foran og en bak. Du kan også bruke trestokker om du finner det der du er, eller noe annet egnet du måtte ha med deg. Har du bare en ting med denne lengden bør du surre den foran på skiene. Legg stavene som et kryss og surr disse fast i spadehåndtakene. Har du ikke noe egnet å bruke som tverrstokker må du surre stavkrysset rett i skiene. Tenk på at alt tau som sitter på undersiden av skiene gjør kjelken vond å dra, og har lett for å løsne.

Har du snøspade kan du gjerne bruke denne som sete på kjelken. Du kan også bruke liggeunderlag eller noe annet du har med. Fest gjerne sekken til den skadde personen fast i stavene på kjelken slik at du kan bruke sekkens hoftebelte til å holde personen trygt på kjelken. 

Fest et tau fra tuppen av skiene slik at du har noe å dra kjelken med. Dette kan med fordel festes i sekken til den som skal dra kjelken.