Varmluft er lettere en kaldluft og en varmluftsballong flyr ved at man fyller ballongen med varm luft.

For å lage en varmluftsballong trenger du en tynn avfallspose (omtrent like stor som to vanlige plastposer fra butikk) eller silkepapir, tynn ståltråd, bomull, teip og tennvæske eller rødsprit. 

Lag en ring av ståltråden med en diameter på ca 25 cm. Fest denne med teip nederst langs kanten på avfallsposen for å stive av åpningen. Lag et kryss av ståltråd som du fester midt i ståltrådringen. Jo mindre ståltråd og teip du klarer å bruke, jo mindre veien ballongen og jo lettere er det å få den til å fly. Ballongen kan du også lage ved å teipe sammen ark av silkepapir.

Midt i ståltrådkrysset fester du en bomullsdott dynket i rødsprit eller tennvæske. Ballongen er nå klar for å fly.

Det kan være en fordel å være to når man skal sende opp ballongen. En til å holde og en til å tenne på. Forsøk å strekke posen ut slik at den lettest mulig fylles med varmluft fra den brennende bomullen. Når posen er fyllt med varmluft kan dere slippe den, og ballongen vil fly.

Er det vanskelig å få ballongen til å fly er det flere ting du kan endre på. Jo nærmere åpningen på ballongen du får bomullen uten at posen tar fyr, jo lettere er det å få samlet varmluften i ballongen. Størrelsen på bomullsdotten er også viktig. Er den for stor kan ballongen bli for tung og vil lett kunne sette fyr på ballongen, er den for liten vil den ikke lage nok varmluft. En flat, tynn bit med bomull vil lage mest mulig varme med minst mulig vekt. Du kan også prøve deg frem med forskjellige størrelser på ståltrådringen. Det er lettere å få ballongene til å fly dersom det er kaldt ute.

Husk på at ballongen vil komme ned igjen, og at det ikke er sikkert at flammen har slukket da. Dersom det blåser litt kan ballongen fly langt. For å unngå å skape brannfarlige situasjoner må man ikke sende opp varmluftsballonger når det er tørt ute.

Utstyr


  • Tynn avfallspose (fra rull, handleposer er tyngre og kan være vanskelige sende opp)
  • Tynn ståltråd
  • Bomull
  • Teip
  • Tennvæske eller rødsprit
  • Fyrstikker