Oppskrift på armbånd

Klipp en tråd som er litt lenger enn dobbelt så lang som det ferdige armbåndet. Klipp deretter en knyttetråd som lagt dobbelt er 4-5 ganger så lange som midttråden.

Legg midttråden dobbelt og legg den på et bord med den bøyde enden opp. Legg knyttetråden dobbelt og legg midten av denne under midttråden, ca 1/2 cm fra toppen, slik at midttråden stikker opp som en løkke. Denne skal brukes som lås på armbåndet. Knytetrådene ligger ut til hver side for midttråden. Det går også an å feste både midt- og knytetråden på en liten pinne eller noe annet med for eksempel en slyngestikk, slik som på bildet.

En makraméknute knytes på denne måten. Legg den høyre knytetråden over midttråden slik at midttråden er "stammen" i en P og knytetråden er "magen". Enden av knytetråden skal peke rett bort til venstre. Ta den venstre knytetråden ned over den høyre knytetråden på venstre side av midttråden, videre under midttråden og opp i magen på Pen. Hvis du hele tiden starter med høyre knytetråd vil armbåndet bli vridd og snurre rundt seg selv.

Hvis du vil lage et flatt armbånd knyter du fra annen hver side. Gjør først på samme måte som for rett. Legg så den venstre knytetråden over midttråden slik at midttråden er "stammen" i en liten q, og knytetråden er "magen". Enden av knytetråden skal peke rett bort til høyre. Ta den høyre knytetråden ned over den venstre knytetråden på høyre side av midttråden, videre under midttråden og opp i magen på q-en. Gjenta annenhver 'p-versjon' og 'q-versjon'.

 

Fortsett med knutene til hele midttråden er dekket med knuter. For å feste armbåndet knyter du sammen enden av trådene gjennom løkken du laget i begynnelsen.

Hvis du vil kunne ta armbåndet av og på kan du enten feste klips i hver ende av armbåndet, eller du kan knyte en perle i enden av armbåndet som du kan presse gjennom løkken. 

Det er også mulig å lage et armbånd med perler ved å tre perler på midtsnoren underveis i knytingen.

Du kan også lage andre ting enn armbånd av makramé, for eksempel, kjeder, hundehalsbånd, nøkkelring eller bokmerke. Bruk samme knyteteknikk og din egen fantasi til å lage flotte ting!

UTSTYR

  • Makremétau (Hamp, bomullsgarn, nylontau eller noe annet passende)

Hvis du vil:

  • Perler
  • Nøkkelringer
  • Klips til å lukke armbånd