Skistavene skal være 30 cm kortere enn høyden din. Velg heller litt for korte enn litt for lange. 

For å lage dine egne skistaver trenger du to litt solide pinner som er like lange som høyden din minus 30 cm. Begynn gjerne med noen som er litt for lange, så kan du kutte dem til riktig høyde før du setter på håndtakene. Stokkene bør være ganske rette. Du kan selvfølgelig skjøte sammen blomsterpinner, men det er kulere om du finner dem i skogen. Tykkelsen er avhengig av hvor mykt tre du velger. Staven må være stiv nok til at du kan skyve fra med armen, men helst ikke bli for tung.

Spikk stokkene spisse i den ene enden. Omtrent to cm over spissen må du feste trinsen. Denne skal hindre at staven forsvinnner ned i snøen når du skyver fra. Du kan lage disse av for eksempel never eller annen type bark, flate trebiter eller tynne planker. Borr hull i midten på disse, like stort som staven er tykk. Det er en fordel om hullet er litt trangt, da er det lettere å feste dem. Trinsene må festes godt eller vil de falle av fort. Bruk gjerne lim, fyll hullet godt med dette og la det tørke. Pass på at du bruker lim som ikke løses opp i vann.

For å lage håndtak på staven bruker du en remse med skinn på hver stav. Fest begge endene av skinnremsen på toppen av staven slik at den lager en løkke du kan stikke hånden gjennom. Er staven tykk nok kan du feste den med å legge begge endene oppå hverandre og spikre gjennom, er staven for tynn til dette kan du feste med en stram rundsurring uten strammetørn på toppen av staven.

Vil du lage stavene utelukkende av naturmateriale kan du i stedet for skinnremser bruke myke, tynne kvister som du surrer fast på toppen av staven.

UTSTYR

  • To lange pinner/stokker, 30 cm kortere enn høyden din
  • Noe å lage trinse av, for eksempel never, trebiter eller tynne planker
  • To skinnremser til håndtak
  • Kniv
  • Bor
  • Lim som tåler vann
  • Hammer og spiker, eventult hyssing