Å sløye fisk betyr å fjerne innvoller og gjøre fisken klar til å spises. 

Start med å skjære over strupen på fisken, skjær av hele hodet hvis du vil. Fra innsiden av fisken skjærer du nedover langs bukveggen slik at du spretter opp magen på fisken. Nå skal hele bukhulen være åpen slik at det er enkelt å komme til innvollene. Disse kan du dra løs med fingrene. Pass på å ikke stikke hull på galleblæren, denne misfarger kjøttet.

Klipp av finner og vask fisken inni med en fiskebørste hvis du har det. Hvis ikke kan du bruke fingrene. 

Nå er fisken klar for tilberedning!

Her finner du en video som viser fremgangsmåten.

Fiskens innvoller:
Å sløye fisk er en fin måte å lære om fiskens innvoller. Se på og snakk om de forskjellige delene. Vet speiderne hva de heter? Hva slags funksjon tror de at de har? 
Her kan du finne en tegning med navn på torskens innvoller.

  • Gjellene: Fiskens lunger.
  • Hjerte: Pumper blodet rundt i kroppen.
  • Lever: Produserer gallesalter, lagrer energi i form av fett og glykogen, bearbeider giftstoffer.
  • Galleblære: Inneholder galle som fremmer fordøyelse.
  • Nyre: Utskiller avfallsstoffer, opprettholder væskebalansen.
  • Magesekk og tarmer: Tar opp næring fra maten fisken spiser.
  • Svømmeblære: Endrer fiskens egenvekt ved hjelp av gass. Gjør det lettere for fisken å manøvrere i vannet.
  • Rognsekk: Inneholder fiskens egg.
  • Milt: Danner blod og bryter ned gamle blodceller.

Utstyr


  • Hel fisk
  • Kniv
  • Saks
  • Vann
  • Fiskebørste (hvis du har)