Sløye fisk
Det er moro å spise mat man har sanket selv! Fisk må sløyes og renses før den kan tilberedes.
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Mellom (30-90 min)
- Friluftsliv,
- Mat,
- Naturkjennskap
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
SLIK GJØR DU
- Start med å skjære over strupen på fisken, skjær av hele hodet hvis du vil.
- Snitt opp bukveggen til fisken med å kutte fra kloakken og frem til hodet.
- Nå skal hele bukhulen være åpen slik at det er enkelt å komme til innvollene.
- Dra innvollene løs med fingrene. Pass på å ikke stikke hull på galleblæren. Gallen vil misfarge kjøttet.
- Klipp av finner og vask fisken inni med en fiskebørste hvis du har det. Hvis ikke kan du bruke fingrene.
- Nå er fisken klar for tilberedning!
Fiskens innvoller
Å sløye fisk er en fin måte å lære om fiskens innvoller. Se på og snakk om de forskjellige delene. Vet speiderne hva de heter? Hva slags funksjon tror de at de har? Her kan du finne en tegning med navn på torskens innvoller.
- Gjellene: er lungene til fisken.
- Hjerte: Pumper blodet rundt i kroppen.
- Lever: Produserer gallesalter, lagrer energi i form av fett og glykogen og bearbeider giftstoffer.
- Galleblære: Inneholder galle som fremmer fordøyelse.
- Nyre: Utskiller avfallsstoffer, opprettholder væskebalansen.
- Magesekk og tarmer: Tar opp næring fra maten fisken spiser.
- Svømmeblære: Endrer fiskens egenvekt ved hjelp av gass. Gjør det lettere for fisken å manøvrere i vannet.
- Rognsekk: Inneholder eggene til fisken.
- Milt: Danner blod og bryter ned gamle blodceller.
UTSTYR
- Hel fisk
- Kniv
- Saks
- Vann
- Fiskebørste (hvis du har)