BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

Det finnes mange metoder for å røyke kjøtt og fisk. Varmrøyking i jerngryte er en enkel måte å gjøre det på. Hvis du skal røyke fisk må du legge den i saltlake eller tørrsalte den før røyking. Store fisker bør ligge i salt over natten. Vask av saltet ved å la den ligge i vann i en halvtime. Tørk fisken med en klut. Fet fisk egner seg bedre til røyking enn mager fisk. 

SLIK GJØR DU

  1. Dekk bunnen av gryta med røykespon.
  2. Legg rista i gryta.
  3. Legg i dobbelt lag med aluminiumsfolie, og brett det litt opp langs kanten av gryta.
  4. Legg kjøttet eller fisken på aluminiumsfolien og legg på lokket.
  5. Sett gryta på en kokeplate på full varme, eller sett den i et bål med masse glør. Hvis skal røyke kjøttet inne må du sette kjøkkenvifta på fullt, det røyker en del så du må passe på at røykvarsleren ikke går.
  6. La gryta stå i varmen med lokket på i 15 minutter. Fisken skal nå være klar. Ved røyking av kjøtt bør det stå i ytterligere 15-20 minutter over svak varme. 
     

UTSTYR

  • kjøtt eller fisk til røyking
  • trespon
  • jerngryte med tett lokk
  • rist som går nedi gryten
  • aluminiumsfolie
  • bål med masse glør eller komfyr