Røyking i jerngryte
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Mellom (30-90 min),
- Helg
- Mat
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
Det finnes mange metoder for å røyke kjøtt og fisk. Varmrøyking i jerngryte er en enkel måte å gjøre det på. Hvis du skal røyke fisk må du legge den i saltlake eller tørrsalte den før røyking. Store fisker bør ligge i salt over natten. Vask av saltet ved å la den ligge i vann i en halvtime. Tørk fisken med en klut. Fet fisk egner seg bedre til røyking enn mager fisk.
SLIK GJØR DU
- Dekk bunnen av gryta med røykespon.
- Legg rista i gryta.
- Legg i dobbelt lag med aluminiumsfolie, og brett det litt opp langs kanten av gryta.
- Legg kjøttet eller fisken på aluminiumsfolien og legg på lokket.
- Sett gryta på en kokeplate på full varme, eller sett den i et bål med masse glør. Hvis skal røyke kjøttet inne må du sette kjøkkenvifta på fullt, det røyker en del så du må passe på at røykvarsleren ikke går.
- La gryta stå i varmen med lokket på i 15 minutter. Fisken skal nå være klar. Ved røyking av kjøtt bør det stå i ytterligere 15-20 minutter over svak varme.
UTSTYR
- kjøtt eller fisk til røyking
- trespon
- jerngryte med tett lokk
- rist som går nedi gryten
- aluminiumsfolie
- bål med masse glør eller komfyr