Kokegrop
Kokegrop er en eldgammel kokemetode. Husk å få tillatelse fra grunneier før dere setter i gang! Kokegrop passer til å steke store kjøttstykker.
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Heldags
- Friluftsliv,
- Mat,
- Speiderkjennskap
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
SLIK GJØR DU
- Sørg for å avklare med grunneier før dere setter i gang med kokegropen.
- Grav en grop. Strørrelsen på gropa avhenger av hva og hvor mye du skal koke. En firkant på 1 x 1 meter, og omtrent 50 centimeter dybde er et godt utgangspunkt.
- Ta vare på torva, det øverste laget med gress og jord, når dere graver. Dette skal legges på toppen av kokegropen igjen når det er klart for koking.
- Legg gjerne et lag med sand i bunnen av gropa. Sanden holder på varmen.
- Tenn bål i gropa og fyr godt.
- Når bålet har brent godt en stund, legger dere mange runde steiner i gropa. Steinene må ligge til oppvarming i minst en time.
- Husk at det går med mye ved! Fyll på for å holde varmen i gropa.
- Etter omtrent en times tid, løfter dere steinene ut av gropa. Bruk et redskap eller ildfaste hansker, steinene er nå blitt kjempevarme.
- Børst ut asken.
- Pakk inn kjøttet som skal steikes, i minst fire lag med sterk grillfolie.
- Legg pakken med kjøttet i gropa og legg tilbake steinene i gropa.
- Legg på torva som dere gravde ut av hullet i starten.
- La kjøttet steke en god stund. Lammelår trenger for eksempel omtrent en time med steking.
- Pass på å slokke gropa grundig etter bruk.
UTSTYR
- Spade
- Kjøtt
- Kraftig aluminiumsfolie
- Ildfaste hansker
- Fyrstikker
- Alt du trenger for å fyre et godt bål
- Sand
- Steiner