Tørking av mat
Ved å tørke mat før dere går på tur sparer dere både vekt og plass. I tillegg holder tørket mat seg lengre. Prøv det selv i stekeovnen.
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Mellom (30-90 min),
- Helg
- Mat
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
Å tørke mat er en gammel måte å bedre holdbarheten til maten på. Når vi skal på tur er det en annen lur grunn til at vi har med tørket mat; vekten. Grønnsaker mister over 90% av vekten sin ved tørking! Men maten beholder både smak og næringsinnhold.
SLIK GJØR DU
- Skjær maten i tynne skiver eller små terninger.
- Gulrot er lettest å få til, men også andre grønnsaker som paprika, purre, chili, urter, rotfrukter som poteter og kålrabi og sopp egner seg godt.
- Kjøtt og fisk er vanskelig å tørke, og det må stekes før det kan tørkes.
- Løk egner seg dårlig på grunn av lukten.
- Legg den på bakepapir og pre den utover på en plate.
- Sett stekeovnen på 50-70 grader.
- Du kan også tørke mat i romtemperatur eller i sola. Det tar litt lengre tid - et par dager, men gjøres på samme måte som i ovnen.
- Sett døra på gløtt eller åpne den gjevnlig for å slippe ut fuktighet.
- Frukt og bær trenger gjerne 4-5 timer på å tørke ferdig.
- Kjøtt og fisk bør tørkes på lavere temperatur, gjerne i varmeskap på 40 grader et helt døgn.
- Husk å snu maten noen ganger mens den tørker.
- Stekeovner med varmluft er yperlige til tørking av mat. Da går tørkingen raskere.
- Pakk de tørkede matvarene i en pose og frys dem ned til du skal ha dem med på tur.
- Før du går på tur kan du blande de tørkede matvarene i poser med den fordelingen du øsnker. Ha gjerne krydder i posene, så har du klare middagsposer.
NB: Når du skal lage mat med tørkede ingredienser, tilsetter du ekstra vann i gryta sånn at den tørkede maten kan svelle. Det kan være lurt å la den tørkede maten svelle litt i vann før du begynner matlagingen.
UTSTYR
- Matvarer du vil tørke
- Kniv og skjærefjøl
- Stekovn eller egnet tørkested