Sjusteinsovn
Å bake brød i sjusteinsovn er en morsom aktivitet. Men det tar en del tid og egner seg kanskje best på en overnattingstur.
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Heldags,
- Helg
- Friluftsliv,
- Mat
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
Ovnen kan i prinsippet bli bygget av 7 steiner. Derfor heter den sjusteinsovn.
SLIK GJØR DU
- Bygg en ovn med bunn, vegger og tak av steinheller. Plasser en flat stein i midten til stekehelle.
- Pakk til med torv rundt, slik at steinene holder seg på plass.
- Fyr opp bål både i øvre og nedre del av ovnen, og fyr godt og lenge.
- Rak så ut bålet fra toppen, putt brød eller annet i ovnen, og sett en steinhelle foran åpningen.
- La brødet steke.
- I den nederste delen kan det fortastt være glør. Da holder ovnen seg varm lenge.
Tips
- Ikke lag brødet for høyt, da kan det ta for lang tid å få det gjennomstekt.
- Det kan være lurt å legge brøddeigen i en gryte el.l og sette den på tynne vedskier inne i ovnen. Brødet kan ellers lett bli veldig stekt under.
- Hvis dere vil lage pizza klemmer dere ut deigen på et smurt grytelokk før dere legger på ingrediensen og sette alt på tynne vedskier inn i ovnen.
UTSTYR
- Det dere velger å steke - det kan være omtrent hva som helst.
- Gryte eller lokk til å steke det i/på.
- Fyrstikker.
- Noe å fyre opp med, om du føler dere trenger det. (Tennpatroner/aviser/lysestumper.)
RESSURSER
-
sjusteinsovn
107 kB