BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
En dutch overn er, kort fortalt, en massiv gryte i støpejern som har et «randlokk», altså et lokk med forhøyet kant som gjør det mulig å legge glør oppå lokket for å gi jevn varme over og under på samme tid.

SLIK GJØR DU

  1. Bland sammen ingrediensene til et ønsket eltefritt brød. Deigen skal være nokså løs, ikke tørr, men heller ikke en røre.
  2. Sett på et lokk, eventuelt noe plastfolie eller et annet improvisert lokk – poenget er å la deigen få fred over natta – den skal stå i middels til lav temperatur.
  3. Tenn opp bålet. Du trenger kull og glør til overvarmen, så er er det bare å fyre.
  4. Hell deigen ut på en arbeidsflate med litt mel. 
  5. Strø litt mel over deigen og brett den over seg selv 7-8 ganger på denne måten: Ta tak i deigen, strekk den ut og fold den tilbake over seg selv. 
  6. La deigen hvile i 10-20 minutter. 
  7. Mens du venter skal du sette gryta over ilden sånn at den blir varm. 
  8. Når deigen er klar tar du gryta av bålet. 
  9. Hell mel i bunnen av gryta og legg deigen oppi og sett/heng gryta tilbake over bålet.
  10. Ta på loket og legg godt med gør oppå bryta sånn at du får god over- og undervarme - men ikke overdriv. 
  11. Er du usikker på mengden er det lurt å følge med og se hva som skjer med brødet underveis. Øving gjør mester. 
  12. Vanligvis tar det 30-60 minutter før brødet er stekt. Det er lurt å la brødet stå en stund før du tar det ut, gjerne med varme fra sidene (roter gryta ved bålranden) slik at den blir gjennomstekt. 

Støpejernsgryter har den egenskapen at de holder på varmen over lengre tid og vil gi en jevnere varme en kjeler av stål og aluminium vil gi. Du kan også sette gryta til side og la den stå i en times tid, og få varmt og ferskt brød når resten av maten er ferdig.

TIPS: Hvis du har mulighet er det best å kunne henge gryta over bålet mens brødet stekes. 
 

UTSTYR

  • Ingredienser til brøddeig
  • Støpejernsgryte
  • Gytelokk med kanter
  • Ved og opptenning til bål
  • En elteflate
  • Ekstra mel
  • Brødkniv til å dele brødet med når det er stekt