BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Mål opp riktig mengde ingredienser til den bolledeigen du vanligvis bruker. 
  2. Pakk alt dere trenger i sekker og ta det med ut.
  3. Finn et fint og brannsikkert sted hvor dere kan ha pause og lage maten, gjerne en offentlig godkjent bålplass.
  4. Fyr opp bålet og bland sammen bolledeigen. 
  5. La deigen heve en stund, gjerne ved siden av bålet, men pass på at bollen ikke smelter eller går i stykker.
  6. Finn fram en stor gryte og fyll den med en fjerdedel til en tredjedel sand. Sanden kan gjerne være våt, eller dere kan fylle på med noen desiliter vann i bunn. 
  7. Sett gryta over varmen med lokk på sånn at gryta blir forvarmet. 
  8. Smør et lokk med smør eller olje, trill boller og legg dem oppå lokket. Lokket skal passe oppi gryta sånn at det hviler på sanden.
  9. Legg bollene oppi gryta og sett lokk på. La bollene steke til de er gylne og ser ferdige ut. Det tar gjerne 30-40 minutter, men varierer etter varmen på bålet og størrelsene på bollene. 
     

TIPS: For å spare tid, kan dere blande sammen deigen hjemme før tur og la den heve i sekken. Det er ikke så farlig om bollene står tett på lokket. Da blir bollene mer som et brytebrød og de blir gjerne saftigere enn om de står med store mellomrom.
 

UTSTYR

Oppskriften holder til to porsjoner.

Ingredienser

Annet utstyr

  • stor gryte med lokk
  • et mindre lokk som passer oppi gryta
  • sand
  • opptenningsutstyr til bål
  • ved
  • vann eller annet slokkeutstyr
  • solide grytekluter eller grytevotter
  • våtservietter eller annen mulighet til håndvask
  • eventuelt grillrist
     

Foto: Astrid-Amalie Heldal