Sist oppdatert: Mandag 20. mai klokken 16.00.

Vi følger til enhver tid Folkehelseinstituttet (FHI) sine retningslinjer og anbefalinger.

Per dags dato oppfordres alle kretser og grupper til å innstille eller digitalisere speideraktivitet, eller ha små utendørs fritidsmøter med maks fem personer, frem til nye retningslinjer gis av FHI.

Utvidede tillatelser for fritidsaktiviteter fra 7. mai 

Fra 7. mai blir det tillatt å gjennomføre fritidsaktiviteter på offentlig sted for inntil 50 personer. Det er viktig at aktiviteten fortsatt skal foregå utendørs og smittevernsregler overholdes. 

Den oppdaterte veilederen sier at:

 • Dette vil gjelde der det er mulig å holde avstand på minst 1 meter mellom personer som ikke er i samme husstand.
 • Det gjelder bare arrangementer på offentlig sted med en ansvarlig arrangør som har oversikt over hvem som er tilstede.
 • En ansvarlig arrangør er viktig for å sikre rask smittesporing hvis det skulle bli nødvendig, og for at noen skal være ansvarlig for at rådene om avstand og smittevern kan følges.
 • Lister over deltakere som skal slettes eller makuleres etter 10 dager. 
 • Arrangementer uten ansvarlig arrangør er ikke tillatt.

(Kilde: helsedirektoratet.no)

Dette innebærer fortsatt god hånd- og hostehygiene, holde minimumsavstand, og legge til rette for at aktiviteten kan gjennomføres på en trygg og ansvarlig måte. Husk at dere må ha en oversikt over hvem som deltar på aktiviteten slik at man kan spore smitten om nødvendig. De nye retningslinjene er et velkomment steg i riktig retning, og gjør at speidergrupper som ønsker og har mulighet kan gjenoppta større deler av aktiviteten igjen. Det er utviklet en veileder som du kan lese herSe samleside for aktivitetsforslag her. 

Selv om det nå er anledning til å samle inntil 50 deltakere, tilråder vi likevel å utvise forsiktighet med hensyn til fortsatt risiko for spredning av Covid-19. Det anbefales dermed å organisere speidermøter i mindre grupper (på inntil 20 personer), og sørge for at det er tilstrekkelig antall ledere til stede som ser til at smittevernreglene overholdes. Det er viktig at aktiviteten fortsatt skal foregå utendørs og smittevernregler overholdes. Se sjekkliste du kan gå gjennom før møtet her. 

Følg med på rådene fra FHI, de lokale helsemyndighetene og kommunelegen. Dere finner informasjon fra de lokale helsemyndighetene på kommunenes egene nettsider. 

Nasjonale kurs og arrangementer

12. mars ble alle våre nasjonale kurs ut april avlyst grunnet smittevernshensyn. Vurderingen er tatt på bakgrunn av økte forebyggende tiltak for å hindre smittespredning av korona. 23. mars ble arrangementet KILT, 29. juni til 1. mai, og OB-PS konferansen, 4.-7. juni, avlyst. Speidernes fellesforbund (Spf) besluttet helgen 28.-29. mars at NM i speiding, 5.-7. juni, også er avlyst. 31. mars ble Norsk Roland 135, 20.-27. juni avlyst. Norsk Roland i høstferien, 26. september - 3. oktober, går fortsatt som planlagt, nå under navnet Norsk Roland 135. 17. april ble også Banevoktersamling, 21.-24. mai avlyst. Det vil si at alle nasjonale kurs og arrangementer nå er utlyst ut juni. Pefftival 112 er utsatt til 2021. Videre vurderinger vil tas løpende, og vi vil oppdatere ved endringer.

Se kmspeider.no/arrangementer for informasjon om de ulike internasjonale kursene og arrangementene. Arrangementene blir oppdatert fortløpende. 

Krets- og regionleirer

Følgende krets- og regionleirer er avlyst eller utsatt: 

 • Vestfold og Telemark sin leir er utsatt til 2021. Ny dato er ikke satt.
 • Helgeland, Nordland og Trøndelag sin leir, Sammen, er utsatt til 26. juni - 3. juli 2021.
 • Oslo, Romerike, Asker og Bærum, Østfold, Hedmark og Oppland sin leir, Grønn fremtid, er avlyst. 
 • Sunnmøre sin leir, Finn leia, er utsatt til 2021. Ny dato er ikke satt.
 • Bjørgvin sin leir, Helt grønn, er avlyst. 
 • Agder sin leir, Vanvittig, er avlyst. 
 • Rogaland og Haugaland sin leir, Saman med naturen, er avlyst. 

Er du i risikogruppen? 

Har du underliggende kroniske sykdommer eller av andre årsaker er i risikogruppen bes du ta en egen vurdering og se hvilke anbefalinger som kommer fra FHI og de lokale helsemyndighetene.

Speideraktivitet i kretser og grupper

Basert på innstrammede rutiner oppfordrer vi alle kretser og grupper til å innstille eller digitalisere all speideraktivitet (som for eksempel møter og turer) som ikke er nødvendig. Grunnet at myndighetene åpner for utendørs fritidsaktiviteter på grupper opptil fem personer, åpner vi opp for at speidergrupper som ønsker det så smått kan starte aktivitet igjen. Følg til en hver tid reglene for smittevern under speidermøtet. Det innebærer at man skal ha god hånd- og hostehygiene, at det ikke må være mer enn fem sammen i hver gruppe, og det må være to meter mellom hver av dem. Ta kontakt med egen gruppe eller krets dersom du har spørsmål om lokale og regionale kurs og arrangementer.

FHI sine råd

Du kan lese mer om FHI sine råd ved arrangementer og samlinger knyttet til koronaviruset her, informasjon og konkrete råd på helsenorge.no/koronavirus og FHI sine råd og informasjon til befolkningen her.

For å unngå smitte anbefaler vi at du følger FHI sine vaner som forebygger smitte.

 • Hold deg inne hvis du er syk eller i dårlig form.
 • Begrens håndhilsing og klemming.
 • Hold minst en meters avstand når du er ute blant folk.
 • Vask hender ofte og grundig med såpe og vann. Bruk antibac hvis håndvask ikke er mulig.
 • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og prøv å hoste i et paprirtørkle som kastes etter bruk. Har du ikke papir kan du hoste i albuekroken. 
 • Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet.

Se videoen fra Helsedirektoratet med informasjon om koronaviruset til barn og unge:

 

 

Miniatyrbilde: Steinar Fagerli
Forebyggende smitteplakat: fhi.no