Bli speider
I speideren gjør vi mye forskjellig! Vi er ute i naturen, gjør kule aktiviteter som kanopadling, skattejakt, klatring og lage mat på bål. Vi bygger ting, lærer nye ting, leker og har det gøy, samtidig som vi utfordrer og utvikler oss selv. Liker du noe av det vi holder på med, da er speiding for deg!
Fyll ut interesseskjema, så hjelper vi deg å finne din nærmeste speidergruppe! Du kan også finne din nærmeste speidergruppe på kartet.
Hva er KFUK-KFUM-speiderne?
KFUK-KFUM-speiderne er en av Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner med 11.000 medlemmer fordelt på 250 grupper over hele landet.
Speidermetoden
Det finnes mange organisasjoner som liker å være ute og som driver med friluftsliv. Det som er spesielt med speideren er måten vi gjør det på. For å forklare hvordan vi driver med speiding, har vi en metode som kalles speidermetoden. Speiderprogrammet, altså hva vi gjør i speideren, er basert på punktene i speidermetoden:
- friluftsliv
- lek
- samfunnsdeltakelse
- læring gjennom opplevelse og refleksjon
- ungt lederskap ‒ voksent nærvær
- personlig utvikling
- patruljesystem
- lov og løfte
- symboler og seremonier
KFUK-KFUM-speiderne skal være en åpen og inkluderende fritidsaktivitet. Det betyr at alle er velkomne som medlemmer hos oss, uavhengig av tro, etnisk eller kulturell tilhørighet, legning, identitet eller funksjonsevne.
Hva koster det å være speider?
Medlemskontingenten vår er tredelt og ligger vanligvis mellom 700-1000 kroner i året. Hvis flere personer fra samme familie er medlem i samme lokalgruppe får dere redusert medlemspris. Melder du deg inn etter 1. august, får du 50 % rabatt på medlemskontingenten for kalenderåret du melder deg inn.
Økonomi skal ikke være et hinder for å delta på speideraktiviteter. Det er mulig å søke økonomisk støtte og støtte til utstyr.
Dette går medlemskontingenten til
En del av medlemskontingenten går til forbundet, en del går til kretsen og en del går til lokalgruppa. Prisen varierer litt fra gruppe til gruppe fordi gruppene og kretsene selv bestemmer hva og hvor mye kontingenten deres skal dekke, men de fleste grupper bruker pengene på aktiviteter og turer i gruppa. Gruppene bruker også kontingenten til å kjøpe inn materiell som telt og speidermerker. Hør med din lokalgruppe hva kontingenten deres dekker.
Kretsenkontingenten går til drift av kretsen og kretsarrangementer som patruljeførerkurs, kretsleir og lederkurs. Forbundskontingenten dekker blant annet forsikring og medlemsblad for hver enkelt speider. I tillegg dekker forbundskontingenten utgifter knyttet til:
- markedsføring av speideren
- programutvikling, nye speidermerker og møteforslag
- nasjonale arrangement som Norsk Roland, Pefftival og Lederkonferansen
- kurs og oppfølging for grupper og kretser
- medlemssystemet Hypersys
- økonomiske støtteordinger for medlemmer
- organisasjonskostnader knyttet til drift av våre styrer og utvalg
- drift av forbundskontoret
- medlemskap i de internasjonale organisasjonene vi er medlemmer av, du lese mer om verdensorganisasjonene her
Hvor mye tid må jeg bruke på speideren?
Du kan bruke så mye eller lite tid du vil på speideren! Speidergruppene har vanligvis møter på 1-2 timer hver eller annenhver uke. I tillegg kan du delta på turer og kurs om du ønsker det. Du velger selv hvor mye du vil delta, men vi mener at jo flere møter du deltar på, jo mer gøy blir det!
Som foresatt er din viktigste oppgave å sørge for at speideren din kommer seg til og fra møtene. En del speidergrupper arrangerer også dugnad noen få ganger i året hvor de ønsker å se deg. Hvis du ønsker å bidra mer, kan du melde deg som frivillig eller leder. Det finnes oppgaver som passer for de fleste.
Voksen? Speiding er for deg også!
Er du mellom 16 og 25 år kan du bli med i et roverlag! I roverlagene styrer dere selv hva dere vil gjøre og hvor ofte dere har møter og turer. Mange rovere hjelper også til som ledere i speidergruppa de hører til.
Hos oss kan alle over 17 år bli ledere eller frivillige. Det er ingen krav til verken kunnskap eller utstyr for å bli speiderleder. Du lærer det du trenger ved å delta på aktivitetene våre. Du kan være rover, leder og frivillig samtidig.
Ledere er helt sentrale for å kunne drive speiderarbeid. Som leder hos oss skal du selv kunne velge hvordan og hvor mye du har lyst eller kan engasjere deg i speiderarbeidet. Om du vil delta på dugnad et par ganger i året eller vil være med på hvert eneste møte, hos oss er du uansett viktig!
Her er våre lokale KFUK-KFUM-speidergrupper
Vi har speidergrupper over hele landet. Du kan finne speidergruppene våre i kartet lenger ned på siden.
Har vi ikke en speidergruppe i nærheten av deg, kan du starte opp en ny speidergruppe om du ønsker det. Du kan også sjekke ut kartet med oversikt over alle speidergrupper i Norge, både fra KFUK-KFUM-speiderne og fra Norges speiderforbund.
Rundt våre leirbål er det plass til alle
Speideren er for alle og vi ønsker at du skal bli med! Meld din interesse og test et speidermøte der du bor.
Finn nærmeste speidergruppe på kartet.
Søk om økonomisk støtte og utstyr til å være speider
Vi vil at alle skal få mulighet til å være med på speideraktiviteter, turer og leirer, uavhengig av økonomi. Speidere, foresatte eller speiderledere kan søke om deltakerstøtte til speidere opp til 26 år.
Det er også mulig å søke om støtte fra Speiderbutikkens utstyrsfond. Fondet gir støtte til nødvendig basisutstyr som trengs for å delta på speidermøter og enkle turer.
Fant du ikke det du lette etter?
Fikk du ikke svar på det du lurte på? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg! Telefonen vår er åpen mandag til fredag mellom klokka 9 og 14. Sentralbordet er stengt i påsken og romjulen. Du kan også kontakte oss på e-post og i sosiale medier.
Tlf.: 22 99 15 50
E-post: post@kmspeider.no
Foto: Helene Moe Slinning